Oglasio se Univerzitet Oxford o umrlom dobrovoljcu. Kažu da nije primio vakcinu

201

Brazilske zdravstvene vlasti objavile su da je umro dobrovoljac u kliničkom ispitivanju vakcine za covid-19 kompanije AstraZeneca i univerziteta Oxford.

Vlasti su dodale da će se ispitivanje unatoč tome nastaviti. Pojedinosti o umrlom nisu objavile, pozivajući se na povjerljivost podataka o sudionicima.

Univerzitet u Sao Paulu, koje sudjeluje u fazi 3 ispitivanja vakcina u Brazilu, odvojeno je saopćilo da je umrli Brazilac, ali ne i to gdje je živio. Kako je javio Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore, preminuli učesnik eksperimenta nije primio vakcinu, već se nalazio u kontrolnoj skupini.

Oxford je objavio da je nezavisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava vakcina i da se ispitivanje nastavlja.

“Nakon pažljive analize ovoga slučaja u Brazilu nema razloga za zabrinutost za sigurnost kliničkog ispitivanja i neovisno tijelo je kao i brazilske vlasti savjetovalo da se testiranje nastavi”, rekao je glasnogovornik univerziteta.

Brazilska vlada planira kupiti britansku vakcinu i proizvoditi ga u biomedicinskom centru FioCruz u Rio de Janeiru, a vakcina suparničke kineske kompanije Sinovac već se testira u institutu Butantan u Sao Paolu.