Svijet

Oglasio se Washington: Spriječite smrt civila. Žalimo zbog gubitka života na izraelskoj i na palestinskoj strani

Sjedinjene Američke su u utorak pozvale Izrael i Palestince da spriječe pogibiju civila koja je “doista vrijedna žaljenja”, nakon zračnih udara koje je jevrejska država izvela kao odgovor na raketiranje iz Pojasa Gaze.

“Iskreno žalimo zbog gubitka života na izraelskoj i na palestinskoj strani (…). Svaki poginuli civil vrijedan je žaljenja, bez obzira je li riječ o palestinskom ili o izraelskom civilu”, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

“Ne želimo provokacije. One koje smo vidjeli dovele su do gubitka života koji je doista vrijedan žaljenja”.

Vojna eskalacija između Hamasa i Izraela porasla je u utorak navečer pošto je islamistički pokret Hamas zasuo izraelsku metropolu Tel Aviv kišom raketa, a izraelska vojska uzvratila zračnim udarima na Pojas Gaze.

PROČITAJTE  Završen prvi dio sastanka Bidena i Putina. Počeo drugi i trajat će još satima

Međunarodna zajednica je pozvala na mir, a muslimanske zemlje su izrazile negodovanje zbog najgoreg porasta nasilja zadnjih godina između islamističkog pokreta na vlasti u Pojasu Gaze i jevrejske države koje su potaknuli sukobi u istočnom Jeruzalemu.

U izraelskim napadima borbenim avionima i helikopterima poginulo je najmanje 28 Palestinaca, među kojima desetero djece, a 125 ljudi je ranjeno, saopćilo je ministarstvo zdravstva u Gazi. Zapovjednici Hamasa i Islamskog džihada, druge oružane skupine u Pojasu Gaze, poginuli su u tim udarima, potvrdile su te oružane skupine.

U utorak navečer je u izraelskom napadu potpuno uništena zgrada u centru Gaze u kojoj su čelnici Hamasa imali svoje urede, izvijestio je AFP.

Hamas je zauzvrat ispalio 130 raketa na izraelsku metropolu Tel Aviv, gdje su se tokom večeri oglasile sirene.

PROČITAJTE  Palestinci vratili Izraelu vakcine

“Vojska je od jučer (ponedjeljak) izvela stotine napada na Hamas i Islamski džihad u Gazi (…) Dodatno ćemo pojačati snagu naših napada”, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u video poruci koju su objavile njegove službe, dodajući da će Hamas “dobiti batine kakve nije očekivao”.

Ministar obrane Benny Gantz odobrio je zahtjev vojske da mobilizira 5.000 ljudi, ali još nije jasno kada će se odluka provesti.

Hamas je u ponedjeljak zaprijetio Izraelu novom vojnom eskalacijom ako se njezine snage ne povuku s Platoa džamija u istočnom Jeruzalemu – trećem svetom mjestu islama – gdje su od petka u svakodnevnim sukobima Palestinaca i izraelske policije ranjene stotine ljudi.Povezani postovi: