Sport

Ogorčenje u Hrvatskoj: “Po igrača nam je došla hitna, Cindrić se muči s disanjem, a Karabatić smije igrati zaražen?”

Hitna pomoć, iznenadni napadi gušenja, dvostruka pravila i mjerila, silne nejasnoće, dvosmislenost, urote… Sve to obilježilo je Evropsko prvenstvo, koje bi, da je bilo imalo pameti i razuma, otkazali već prvi dan.

Čak 110 igrača bilo je pozitivno, neki su na prvenstvo stigli ravno iz kreveta, drugi iz mirovine, treći su došli bez treninga… Uostalom, Hrvoje Horvat na ovom je prvenstvu koristio točno 30 igrača, što se nije dogodilo u povijesti rukometnih prvenstava. A nažalost, taj broj nije konačan, piše 24sata.hr.

Problemi s disanjem

"Stvari koje su se odvijale ovih dana s Covidom, s bolestima, sa situacijama da vam hitna izvozi igrače iz svlačionice jer ne može disati, naravno da ostavlja traga i naravno da ja tu prestajem biti izbornik i postanem više otac tim igračima. Jednostavno sam malo htio dočarati u kakvoj situaciji i uvjetima mi ovdje radimo", rekao je Horvat.

Igrač koji je zatražio hitnu pomoć, kako se priča, bio je Luka Cindrić, koji je imao velikih problema s disanjem. Luka je prebolio koronu i na Euro je stigao ravno iz kreveta.

"Puno se brže umaram, vrlo teško dišem nakon većeg napora, nemam toliki kapacitet pluća, vidim da mi nedostaje snage. Nisam trenirao, došao sam ovamo i samo igram", rekao je Luka Cindrić.

A problemi s disanjem pojavili su se u 15. minuti utakmice protiv Danske. Luka je povukao kontru, zabio na prazan gol, a onda pokazao Horvatu da želi zamjenu. No kako je Danska bila u napadu, Cindra je ostao u igri, proveo i sljedećih nekoliko minuta, što je izazvalo probleme s disanjem i umorom.

Luka je stisnuo zube, zaigrao na Euru iako se vidi da je daleko od prave fizičke spreme. I da je prebolio koronu.

No za nastup na Euru negativan test nije čak ni presudan. Nikola Karabatić, primjerice, igra iako na testu, čitko, velikim tiskanim slovima pored kućice "test result" piše - POSITIVE.

Dijelio udarce

E, sad, zašto hrvatski igrači s Karabatićevim rezultatima ne smiju, a Francuz smije igrati, objasnili su vrlo kruto.

"Istina je da je Karabatić imao pozitivan test nakon utakmice protiv Nizozemske. Naši liječnički stručnjaci pregledali su njegovu povijest bolesti jer je prije bio zaražen Covidom. Na temelju razine antitijela procijenili smo da smije igrati", kažu iz EHF-a (Evropska rukometna federacija).

Jednak nalaz, dakle pozitivan, imao je i izbornik Guillaume Gille. No Karabatić je na parketu dijelio udarce, a francuski izbornik morao je biti u sobi.

Sve ovo samo je dio rukometnog cirkusa u Mađarskoj i Slovačkoj, gdje je cilj i motiv novac. Za zdravlje ih ionako nije briga od prvog dana. U dvoranu na jednu Covid potvrdu bez problema uđe i desetak ljudi. Nitko ne gleda niti kontrolira.

"Ovo je cirkus od prvenstva! Do pet minuta prije početka utakmice čekaš tekstove, pune dvorane, u hotelu turisti s navijačima", rekao je bivši hrvatski reprezentativac Drago Vuković.

Da, cirkus. Ali i on mora završiti. Nadamo se samo bez težih zdravstvenih posljedica. Da neće biti potrebno da se neko sruši kako bi shvatili što rade…