Politika

Ogrešević: Dodik razumije samo jezik sile i sankcija

Narodni evropski savez Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje usvajanje zaključaka u Narodnog skupštini Republike Srpske, čiji je osnovni cilj urušavanje države Bosne i Hercegovine, navodi se u reakciji predsjednika NES-a Nermina Ogreševića.

“Milorad Dodik nije odustao od opasnog procesa prijenosa nadležnosti države na bosanskohercegovački entitet Republika Srpska. Dodik nastavlja koračati putem koji vodi u haos i očigledno se nema namjeru zaustaviti. Činjenica da za zaključke nije glasala opozicija, govori i da Dodik u svojim suludim i opasnim namjera nema podršku značajnog broja političkih predstavnika naroda u RS”, navodi Ogrešević.

Naglašava da je to jasna poruka i međunarodnoj zajednici, da shvate da čovjek koji nema podršku čak ni skoro polovine građana Republike Srpske udara na Ustav države Bosne i Hercegovine i time ugrožava njen suverenitet i dovodi u pitanje mir.

“Zbog toga pozivamo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da procesuira sve one koji su jasno prekršili Ustav BiH, od Milorada Dodika, pa do svih poslanika NSRS koji su digli ruku za neustavne zaključke. Također, pozivamo međunarodnu zajednicu da hitno reagira i sankcionira i Dodika i sve one koji su mu pružili podršku u njegovom antidejtonskom i secesionističkom djelovanju.

Svako odlaganje sankcija Dodiku daje krila u leđa. Konačno bi i međunarodnoj zajednici trebalo biti jasno da pokušaji da se do rješenja dođe dijalogom i pozivanjem Dodika na zdrav razum neće uroditi plodom, jer on očito razumije samo jezik sile, odnosno kazne i sankcije – poručio je Ogrešević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare