Politika

Ogrešević: Srbija je glavni kreator slike nestabilnosti u regionu

“Posljednja dešavanja u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini su tačka na i među dokazima i činjenicama da je upravo Srbija kreator i izvršilac svih političkih problema koji utječu na stabilnost u regionu, iako je Aleksandar Vučić prilikom posljednjeg susreta s Angelom Merkel, pokušao sve spakovati u suprotnu priču o dobronamjernosti i želji za mirom. “, riječi su Nermina Ogreševića, predsjednika Narodnog evropskog saveza Bosne i Hercegovine (NES BiH).

Srbija je glavni faktor nestabilnosti u regionu i upravo iz Srbije dolaze svi procesi koji oduzimaju energiju i vrijeme za rješavanje stvarnih problema, smatraju u NES BiH. Najsvježiji primjer smo mogli vidjeti u Crnoj Gori koja je dovedena skoro pred građanski rat dok u BiH, podrškom Miloradu Dodiku u blokiraju državnih institucija, Srbija izaziva i nestabilnost i krajnje lošu atmosferu koja ide na štetu svi građanima ove zemlje.

PROČITAJTE  Dodik: "Bez nezavisne države, Srbima nema života na ovim prostorima"

Istovremeno, Vučić stalno poručuje da poštuje terirorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine pokazujući najočitiji oblik licemjerja što potkrepljuje i hapšenje Edina Vranja, zbog navodnih ratnih zločina, nakon kojeg je potpuno jasno da nijedan Bosanac i Hercegovac više nije siguran prilikom ulaska u Srbiju.

Još jedan primjer zlonamjernog miješanja iz Srbije je neodazivanje srbijanskog ambasadora u Sarajevu na poziv Predsjedništva BiH i zbog svega je krajnje vrijeme da Bosna i Hercegovina uzvrati istim kontramjerama.

“Ako stvaranje tzv. „srpskog sveta“ podrazumijeva izazivanje kriza i nemira u okolnim državama, Srbiji konačno treba dati do znanja da se s Bosnom i Hercegovinom više ne može igrati kako želi. Također, zbog ovakvog ponašanja prema susjedima sve, pa i regionalnu inicijativu kakva je „mali Šengen“ trebalo bi razmatrati s posebnim oprezom. Neprijateljima BiH treba biti jasno da podvale poput izjava o „muslimanskom ostrvu“ više ne mogu proći jer Bošnjaci jesu muslimani, ali evropski narod koliko i svi ostali u regionu. Svoju budućnost vidimo isključivo u Evropskoj uniji i NATO-u, u demokratskoj, uređenoj i ekonomski jakoj Bosni i Hercegovini u kojoj su svi njeni narodi ravnopravni i u kojoj ima mjesta za sve”, poručio je predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH.

PROČITAJTE  Otkriven Novakov "eliksir mladosti" Đoković ovom namirnicom započinje dan. Svi je imamo kod kuće, ali je ne koristimo na taj način


Povezani postovi: