Svijet

Ogromna cijena sankcija: Njemačka gubi 5 milijardi eura godišnje zbog sankcionisanja ruskog gasa

Ruske sankcije protiv Gazprom Germanije i njenih podružnica mogle bi koštati njemačke porezne obveznike i korisnike plina dodatnih 5 milijardi eura (5,4 milijarde dolara) godišnje za plaćanje zamjenskog plina, izvijestio je Welt am Sonntag, pozivajući se na predstavnike industrije.

Rusija je u maju odlučila prestati isporučivati plin ​​Gazprom Germaniji, koja je bila njemačka podružnica Gazproma, nakon što je Berlin stavio kompaniju pod povjereničko upravljanje zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Od tada je energetski regulator Bundesnetzagentur, koji djeluje kao povjerenik, morao kupovati zamjenski plin na tržištu kako bi ispunio ugovore o opskrbi s njemačkim općinskim komunalnim poduzećima i regionalnim dobavljačima.

Ministarstvo ekonomije procjenjuje da je potrebno dodatnih 10 miliona kubnih metara dnevno, rekao je glasnogovornik ministarstva, potvrđujući broj koji citira list.

“Količine se nabavljaju na tržištu i po tržišnim cijenama. Ne mogu se dati podaci o tačnim iznosima zbog komercijalne povjerljivosti”, rekao je glasnogovornik u odgovoru e-poštom.

Welt am Sonntag je rekao da će trenutni trošak iznositi oko 3,5 milijardi eura godišnje i da bi daljnji troškovi mogli nastati zbog punjenja skladišta prirodnog plina Rehden koje je u srijedu naredio ministar ekonomije Robert Habeck.

List također navodi da će se dodatni troškovi od oktobra prebaciti na dobavljače energije i krajnje kupce u obliku davanja na plin.

Glasnogovornik ministarstva rekao je da zalihe nisu ugrožene.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare