Nauka

Ogromni asteroid širok 1 kilometar u ovom trenutku juri prema zemlji

Džinovski asteroid širine preko 3.500 stopa (preko 1 kilometra) leti kroz svemir prema Zemlji. Ne brinite, međutim, neće nas pogoditi, ali će proći blizu 18. januara 2022. Astronomi su ga nazvali Asteroid 7498 (1994 PC1). Asteroid je otprilike 2,5 puta viši od Empire State Buildinga u New Yorku. NASA ga smatra potencijalno opasnim asteroidom zbog njegove veličine i koliko blizu leti blizu planete, piše BGR.

Ovaj džinovski asteroid će proći pored Zemlje

Iako je masivan, asteroid 7498 (1994 PC1) trenutno ne predstavlja opasnost za planetu. To znači da ne bismo trebali brinuti da će se njegova putanja promijeniti i približiti Zemlji. U stvari, očekuje se da će 7498 proći samo u krugu od 1,2 miliona milja od Zemlje. To je preko pet puta više od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. To je ujedno i najbliža udaljenost od Zemlje do koje će doći u narednih 200 godina.

PROČITAJTE  Dramatično upozorenje: U toku je šesto masovno izumiranje

Budući da će proći tako daleko od Zemlje, šansa da se golim okom vidi ovaj džinovski asteroid je mala. Gledaocima će biti potreban barem mali teleskop. Također će morati da imaju taj teleskop usmjeren na tačno mjesto kroz koje će asteroid proći u tačno vrijeme kada prođe.

Oni koji su zainteresovani da vide asteroid trebali bi da koriste teleskop u svom dvorištu. Pokušajte ga postaviti u tamnijim područjima, jer brzina asteroida otežava vidljivost. Najbolje ćete ga moći vidjeti 18. januara, nakon što počne da se približava. EarthSky vrlo dobro prati putanju asteroida, ako ste zainteresirani da saznate više detalja o tome kada ga možete vidjeti.

Otkriće asteroida 7482 (1994 PC1)

Ovaj džinovski asteroid prvi je otkrio Robert McNaught u augustu 1994. McNaught je zaslužan za ovo otkriće, ali su drugi astronomi ranije promatrali asteroid.

PROČITAJTE  Senzacionalno otkriće naučnika: Ovo će promijeniti naše shvatanje svemira

Astronomi su otkrili da se objekat kreće brzinom od oko 43.754 milja na sat u odnosu na Zemlju. Tada su mogli da koriste podatke prikupljene tokom 47 godina da odrede njegovu tačnu orbitu. Kao što je gore spomenuto, asteroid 7482 će proći blizu Zemlje kasnije ovog mjeseca.

Međutim, neće se ni približno približiti u sljedećih nekoliko stotina godina. Kao takav, svi vi početnici astronomi iskoriste priliku da ga posmatrate kako leti noćnim nebom 18. i 19. januara, u zavisnosti od vaše vremenske zone. Naravno, ovo nije prvi (ili posljednji) put da se asteroid približio Zemlji, tako da bi mladi astronomi trebali imati i druge šanse u budućnosti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare