Vijesti

OHR: Dok se ne dokaže neregularnost njihovog izbora, članovi CIK-a rade u punom kapacitetu

Centralna izborna komisija (CIK) BiH jutros je odgodila lokalne izbore za 15. novembar ove godine, iako su bili planirani za 4. oktobar. Razlog je taj što nema novca odnosno budžeta za njihovo finansiranje.

To je opet rezultat političke blokade na državnom nivou. HDZ i SNSD ne žele usvojiti budžet dok se ne ispita regularnost promjene članova CIK-a koju je predvodila SDA.

Povodom jutrošnje odluke CIK-a oglasio se i OHR.

“OHR želi podsjetiti sve relevantne organe, uključujući Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, na njihovu zakonsku obavezu da osiguraju adekvatna finansijska sredstva za izbore. Time bi se omogućilo CIK-u da izvrši sve neophodne pripreme za neometano i blagovremeno održavanje i provođenje lokalnih izbora kako bi građani Bosne i Hercegovine bili u mogućnosti da iskoriste svoja zagarantovana prava u skladu sa Ustavom BiH. Od suštinskog je značaja da sve institucije na svim nivoima u potpunosti sarađuju sa CIK-om, kako to nalaže zakon, a kako bi se izvršila ova ključna demokratska funkcija u BiH.

Pored toga, OHR želi da podvuče da svi prigovori koji se odnose na proces imenovanja članova CIK-a spadaju u domen suda, te da stoga svi članovi CIK-a djeluju u punom kapacitetu sve do eventualne drugačije sudske odluke”, navodi se u saopćenju OHR-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare