Politika

OHR: Vlast RS bi trebala ponuditi javno i transparentno objašnjenje o nabavci oružja za MUP

Primarna uloga policije Republike Srpske, kao i svake druge policije, jeste održavanje javnog mira i reda u ime velike većine građana RS koji poštuju zakon. Pitanje koje treba postaviti vlastima RS jeste zašto vjeruju da je potrebno nabaviti takvo teško naoružanje vojnog ranga za svoje policijske snage i koja je to sigurnosna prijetnja koja bi opravdala upotrebu takvog smrtonosnog oružja, rečeno je Feni iz Ureda visokog predstavnika (OHR) na pitanje o dodatnom naoružavanju MUP-a RS.

U medijima se proteklih dana pojavila informacija da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a na više relevantnih adresa (državnih ministarstava i institucija) u BiH nedavno uputilo zahtjev kojim se traži dozvola za uvoz Rogue Lite-borbene stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 mm i Rogue Lite – borbene jedinice na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm. Prema ovom zahtjevu, krajnja upotreba predmetne robe je ugradnja i instalacija na vozilo koje je napravilo “Tehnički remont” u Bratuncu, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između “Tehničkog remonta” i MUP-a RS.

“Vlasti RS bi trebalo da ponude javno i transparentno objašnjenje, a posebno u periodu kada bi raspoloživa sredstva valjalo usmjeriti u pravcu borbe protiv pandemije Covid-19 i ublažavanja ekonomskih posljedica koje stanovništvo i dalje trpi”, ističu iz OHR-a.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare