Svijet

Oko 200 migranata vraćeno sa bugarske granice. 15 uhapšeno

Oko 200 migranata, uglavnom afganistanskih državljana, vraćeno je sa bugarske granice, a između 10 i 15 njih je privedeno, rekao je potpredsjednik Vlade za javni red i sigurnost i ministar unutrašnjih poslova Boyko Raškov tokom svog izlaganje u parlamentu u četvrtak o migrantskoj krizi.

– Situacija se prati svakodnevno. Bugarska blisko koordinira s Turskom i Grčkom u njihovim nastojanjima da se odupre pritisku migranata na granici, a saradnja između graničnih vlasti u ovoj je fazi zadovoljavajuća – rekao je Raškov.

Prema njegovim riječima, pokušaji migranata da pređu granicu vozilima predstavljaju veliki problem jer zahtijevaju temeljnu provjeru svih vozila od strane graničnih vlasti. To usporava promet na granici i šteti privredi, objasnio je Raškov.

Unutar Ministarstva unutrašnjih poslova osnovana je jedinica za prikupljanje informacija sigurnosnih službi. Jedinica analizira podatke i pomaže vladi da pravovremeno reaguje, prenosi BTA.

– Sve su službe u pripravnosti, njihovi su napori koordinirani, a informacije su na jednom mjestu – rekao je Raškov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare