Svijet

Oko 200 migranata vraćeno sa bugarske granice. 15 uhapšeno

Oko 200 migranata, uglavnom afganistanskih državljana, vraćeno je sa bugarske granice, a između 10 i 15 njih je privedeno, rekao je potpredsjednik Vlade za javni red i sigurnost i ministar unutrašnjih poslova Boyko Raškov tokom svog izlaganje u parlamentu u četvrtak o migrantskoj krizi.

– Situacija se prati svakodnevno. Bugarska blisko koordinira s Turskom i Grčkom u njihovim nastojanjima da se odupre pritisku migranata na granici, a saradnja između graničnih vlasti u ovoj je fazi zadovoljavajuća – rekao je Raškov.

Prema njegovim riječima, pokušaji migranata da pređu granicu vozilima predstavljaju veliki problem jer zahtijevaju temeljnu provjeru svih vozila od strane graničnih vlasti. To usporava promet na granici i šteti privredi, objasnio je Raškov.

PROČITAJTE  Operativna grupa USK protiv novih privremenih prihvatnih centara za migrante

Unutar Ministarstva unutrašnjih poslova osnovana je jedinica za prikupljanje informacija sigurnosnih službi. Jedinica analizira podatke i pomaže vladi da pravovremeno reaguje, prenosi BTA.

– Sve su službe u pripravnosti, njihovi su napori koordinirani, a informacije su na jednom mjestu – rekao je Raškov.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare