Svijet

Olaf Scholz: Njemačka će imati najveću konvencionalnu evropsku vojsku u NATO-u

Njemačka je na putu da izgradi najveću konvencionalnu evropsku vojsku u NATO savezu, rekao je u utorak njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemačka uz SAD trenutno „zasigurno daje najveći doprinos“ NATO-u, rekao je socijaldemokratski lider za televiziju ARD nakon sastanka na vrhu grupe G7.

„Najveća konvencionalna vojska NATO-a u Evropi je u izgradnji i to je važno za ukupne odbrambene kapacitete saveza“, rekao je Scholz tokom tog razgovora.

Nakon ruske invazije 24. februara njemačka vlada najavila je osnivanje vanrednog fonda vrijednog 100 milijardi eura za modernizaciju Bundeswehra.

„Godišnje ćemo u prosjeku trošiti između 70 i 80 milijardi eura na odbranu“, dodao je kancelar.

„Njemačka će tada biti zemlja koja će najviše investirati“ na ovom području, dodao je.

Vodeća evropska ekonomija time želi osigurati odbranu svog teritorija i ispunjavanje svojih obaveza prema NATO savezu i cilju od 2 posto BDP-a za odbranu.

Izdvajanje 100 milijardi eura za nacionalnu vojsku velika je promjena njemačke politike koja je prije ruske invazije kaskala za drugim zemljama u postizanju cilja od 2 posto, što je Washington kritizirao.

Njemačka je od hladnog rata značajno smanjila svoju vojsku, s 500 hiljada vojnika koliko je bilo u vrijeme ujedinjenja 1990., do 200 hiljada koliko ih je danas.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare