njemačkog državljanstva bundestag njemačka zastava
Svijet

Olakšava se proces dobivanja njemačkog državljanstva. Ovo su uslovi

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser predstavila je dijelove nacrta zakona kojim bi se trebalo olakšati stjecanje njemačkog državljanstva. Prema njemu, upis u državljanstvo će se, umjesto sa sadašnjih osam, moći zatražiti već nakon pet. U nekim slučajevima i nakon tri godine legalnog boravka.

“Umjesto sadašnjih osam godina državljanstvo će se moći steći već nakon pet godina legalnog boravka. U slučaju uspješne integracije već i nakon tri godine”, rekla je ministrica Nancy Faeser.

Brzo učenje jezika

Pod vrlo uspješnom integracijom Faeser podrazumijeva brzo učenje njemačkog jezika i dobru uklopljenost u radni ili obrazovni sistem zemlje.

“Nacrt zakona je gotov i poslan je nadležnim ministarstvima na provjeru”, saopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova.

U saopćenju se navodi kako su detalji zakona već dogovoreni između stranaka vladajuće koalicije. Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna vlada je u svom koalicijskom ugovoru predvidjela reformu zakona o stjecanju državljanstva. Prema tom nacrtu bi djeca rođena u Njemačkoj automatski stekla pravo na državljanstvo ako jedan od roditelja najmanje pet godina legalno boravi u Njemačkoj.

Sniženi i jezični kriteriji

Kod osoba starijih od 67 godina ubuduće će kao uvjet za stjecanje državljanstva biti sniženi jezični kriteriji. Bit će dovoljno da se podnositelj zahtjeva može “usmeno sporazumjeti”.

“Olakšanim postupkom stjecanja državljanstva želimo izići u susret generaciji gastarbajtera koji su dali značajan doprinos razvoju ove zemlje”, rekla je Faeser.

Ona je najavila kako bi trebalo biti omogućeno i lakše stjecanje dvostrukog državljanstva. Ono je trenutno u Njemačkoj, uz neke iznimke, zabranjeno.

“Za integraciju je mnogo važnije poznavanje jezika, obrazovanje i priznanje demokratskog poretka nego pitanje posjeduje li podnositelj zahtjeva još neko drugo državljanstvo”, rekla je Faeser.

Nemogućnost zadržavanja starog državljanstva prilikom primanja njemačkog smatra se najvećem preprekom za pojačani ulazak stranaca, koji već duže žive u Njemačkoj, u registar njemačkih državljana. Državljani Evropske unije smiju zadržati svoje staro državljanstvo i nakon stjecanja njemačkog pasoša.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare