izgubila nogu Oleksandra proteza gimnastika
Magazin

Oleksandra (6) izgubila nogu u ruskom napadu. Sada opet pleše, ima novu protezu

Mala atletičarka Oleksandra Paskal izgubila je nogu u prošlogodišnjem ruskom raketnom napadu na grad Zatoku u regiji Odesa. No šestogodišnja djevojčica nije se predala.

Zahvaljujući dobrotvornim akcijama zaposlenika Odjela za finansije Gradskog vijeća Odese, Oleksandra Pascal dobila je najsuvremeniju bioničku protezu. Moći će se vratiti svom svakodnevnom životu.

“Oleksandra je trenutno na rehabilitaciji i vraća se treninzima gimnastike, kojom se bavi od svoje treće godine”, piše u objavi Gradskog vijeća Odese.

Napad u kojem su povrijeđeni Oleksandra i njeni roditelji dogodio se u maju prošle godine. 16. maja 2022. avioni strateškog zrakoplovstva Ruske Federacije gađali su Odesu. Oštećen je objekt turističke infrastrukture, dvije odrasle osobe su povrijeđene, a dijete je teško povrijeđeno.

Šestogodišnja Oleksandra provela je više od dvije sedmice na intenzivnoj njezi. Imala je otvoreni prijelom ruke, četiri slomljena rebra, povredu glave i više rana od gelera. Ljekari su joj morali amputirati nogu. Prethodno se bavila plesom i gimnastikom te nastupala na takmičenjima. Njena je majka od posljedica granatiranja izgubila sluh.

Porodica se sada pokušava vratiti svojoj svakodnevici, a posebno su sretni jer je djevojčica dobila protezu i počela se ponovo baviti gimnastikom. Već intenzivno trenira, iako je izgubila nogu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare