Politika

Oliver Varhelyi: BiH je zapuštena, to je sigurnosni izazov za regiju i Evropu. Laž je da sam podržao Dodika

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi u velikom intervjuu za mađarski “Magyar Nemzet” rekao je, između ostalog, da ne podržava secesionizam Milorada Dodika. Problem je nastao kada su u javnost procurili dokumenti iz kojih je moguće protumačiti da je Varhelyi bio saglasan sa posebnom sjednicom NSRS o prenosu nadležnosti.

“Naše očekivanje da se bosanski Srbi vrate u vladu, parlament, rad Predsjedništva. Ni Bosna i Hercegovina, pa čak ni RS nemaju interesa za segregaciju, što onemogućava rad institucija. To sam također jasno stavio do znanja predsjedniku Miloradu Dodiku”, rekao je u intervjuu za Varhelyi. U listu se navodi da je to njegov odgovor na pitanje o političkoj nestabilnosti u BiH i ‘lažne vijesti’ koje su se plasirale posljednjih sedmica.

PROČITAJTE  Martin Raguž za Raport: BiH trebaju ljudi koji će olovni govor mržnje maknuti i otvoriti jednu novu stranicu
Intervju za mađarski list

Bosna i Hercegovina je u zaista teškoj fazi. Problem vidim u tome što kritični period nema veze sa spoljnim faktorima. Zemlja je danas u zapuštenom stanju zbog domaćih političkih motiva. Ovo je sigurnosni izazov za zapadni Balkan, pa čak i za Evropu u cjelini. Iz tog razloga, svi, sve tri zajednice i njihovi lideri moraju raditi na tome da zemlja gleda naprijed, radi i, istovremeno, jača unutrašnju koheziju. Pozvao bih sve više puta da garantuju funkcionisanje bosanskohercegovačkih institucija i Predsjedništva, ali i vlada. Bosna i Hercegovina se suočava sa jedinstvenom i potencijalno jednokratnom šansom kroz ekonomski i investicioni plan EU, putem ka integraciji. Ukoliko druge zemlje u regionu iskoriste ovu priliku, A Bosna zaostaje, sa potencijalno nepredvidivim posljedicama. Što se tiče nacionalističkih proslava, mislim da neće pomoći situaciji. Osim toga, u Federaciji postoje pitanja koja nisu specifična za kontekst Republike Srpske, ali ih treba konačno riješiti“, naveo je Varhelyi.

PROČITAJTE  Dodik odbio da se slika sa Power, pa zakazao press u Istočnom Sarajevu. Pogledajte video

Upitan je i o medijskim navodima da je podržao Dodika u secesionističkim namjerama.

“Moj stav po tom pitanju je jasan i dosljedan, kao što sam ranije naveo. Kada sam u novembru prošle godine stigao u Bosnu i Hercegovinu, počeo sam sa izjavom, a onda isto rekao na kraju karijere. Štaviše, isti stav je izrazila i delegacija Evropske unije u zemlji.

“”Sve su to lažne vijesti. Naša očekivanja od bosanskih Srba su da se vrate u Parlament i rad Predsjedništva. To sam jasno stavio do znanja i Miloradu Dodiku”, ističe komesar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare