Politika

Oliver Varhelyi uputio poruku elitama u BiH: Ovo radimo za građane BiH

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi rekao je da će Evropska unija nastaviti podržavati Zapadni Balkan, te da će povećati svoja ulaganja, posebno u vrijeme energetske krize.

Cilj je, rekao je on obraćajući se Evropskom parlamentu, što prije pomoći zemljama i njihovim građanima koji već plaćaju velike cijene energenata.

"Vremena su izazovna, ali EU je uvijek bila uz svoje partnere. Energetska kriza je veliki izazov za Zapadni Balkan i EU. Zbog toga EU uključuje ovu regiju u svoje politike. EU je pozvala Zapadni Balkan da se pridruži zajedničkoj kupovini energije posebno plina i vodonika. Srbija i Sjeverna Makedonija su se tom planu pridružile.

'Repower EU' ima za cilj smanjenje ovisnosti o ruskom gasu EU i Zapadnog Balkana. To je hitna situacija. Zbog toga radimo na šemi 'Energy rescue' za Zapadni Balkan. Sredstva koja predlažemo će u kratkom roku riješiti probleme s kojima se suočava regija. Jako je važno da to uradimo ovu zimu. U okviru kratkih mjera je podrška snabdijevanjem energenata, skladištenja energije i terminal – rekao je Varhelji.

Kada je riječ o srednjoročnim ulaganjima, riječ je o mjerama koje će pokriti široke projekte obnovljivih izvora energije, grijanja i šeme za energetsku učinkovitost zgrada.

Oliver Varhelyi se potom osvrnuo na preporuku Evropske komisije da BiH dobije status kandidata.

"To je ponuda, to radimo za građane BiH, ali isto tako znači i velika očekivanja. Elite to trebaju pretvoriti u realnost. Nakon parlamentarnih izbora 2.10. očekujemo da zakonodavci i vlade na svim nivoima se uključe u formiranje vlasti. Evropsko vijeće će odlučiti na kraju, vjerovatno u decembru. Komisija je u svakom slučaju spremna da ubrza svoju pomoć i bude pouzdan partner. Komisija nastavlja praćenje provedbe 14 ključnih prioriteta", naveo je Varhelyi.