Politika

Ombudsmeni BiH otvorili istragu vršnjačkog nasilja nad autističnim dječakom u Cazinu

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine saopćila je danas kako je u slučaju nemilog događaja vršnjačkog nasilja – bullying nad autističnim dječakom, učenikom JU „ II srednja škola „ Cazin, a na osnovu izvještvanja medija i interesa javnosti, registrovala predmet po službenoj dužnosti i povela istražni postupak.

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine pozivaju javnost na smirivanje tenzija, te neophodno promptno djelovanje nadležnih organa, kako bi se omogućilo efikasano okončanje istrage od strane nadležnih organa.

“Različiti oblici zlostavljanja i zanemarivanja djece se često javljaju udruženi i imaju dugotrajno dejstvo na fizički i psihički razvoj djece. Veoma je važno učiniti sve što je u našoj moći u cilju sprječavanja nasilja, kao i zaštite djeteta kada do njega dođe. Saradnja svih institucija i organizacija (pravosuđa, policije, socijalne zaštite, zdravstva, školstva…), koje se na različite načine bave ovim problemom, i njihovo koordinirano djelovanje u kome je na primarnom mjestu interes djeteta, jedini je način borbe protiv nasilja nad djecom”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da na problem vršnjačkog nasilja Ombudsmeni redovno ukazuju u svojim godišnjim i specijalnim izvještajima, kao i na potrebu podizanja svijesti i prepoznavanja nasilnog ponašanja.

Takođe, Ombudsmeni podržavaju svaku argumentovanu raspravu koja će rezultirati poduzimanjem konkretnih mjera, unapređenjem zakonskog okvira i osnaživanjem mehanizama implementacije i prevencije kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje, i u tom smislu se stavljaju na raspolaganje svim relevantnim institucijama i građanima, navodi se iz te institucije.

“Svjesni toga da je sloboda medija ključni uslov za razvoj demokratskog društva koje štiti i poštuje osnovna ljudska prava, Ombudsmeni pozivaju medije da prilikom izvještavanja o djeci koja su žrtve bilo kojeg oblika nasilja, to čine s dužnom pažnjom i oprezom, poštujući dostojanstvo i pravo svakog djeteta, zaštite identitet djeteta, te odgovorno sagledaju koje sve eventualne posljedice za dijete ili njegovu porodicu može prouzrokovati neprofesionalno izvještavanje o djeci”, dodaje se u saopštenju.

Na kraju, Ombudsmeni pozivaju medije da odgovorno i u najboljem interesu djeteta izvještavaju o ovoj temi imajući u vidu pravo djece na privatnost i poštivanje dostojanstava djeteta žrtve.