Atlas

Oni su napravili turistički bum usred pandemije. Jedna stvar im je išla na ruku

Za Maldive kažu da su raj na zemlji, ali ni ta otočka država nije ostala imuna na koronu. Imali su neuporedivo manje turista protekle godine nego inače. Ipak, Maldivi su uspjeli da naprave pravi turistički bum usred pandemije, pa se mnogi pitaju kako im je to uspjelo.

Dok su se drugi zatvarali, Maldivi su svoja vrata turistima otvorili u julu 2020. Za sve, bez obzira na stanje u zemlji iz koje dolaze, piše CNN.

Ta odluka je bila opravdavana finansijama – turizam čini skoro trećinu BDP-a te države. Srećom, tamošnjim vlastima je na ruku išlo to kakvi su zapravo Maldivi. I izgleda da je u tome tajna.

Raj na zemlji

Većina hotela i odmarališta je na raštrkanim ostrvima – više od hiljadu njih, pa su izolacija i distanca itekako mogući. Samim tim, rizik za prenošenje virusa je znatno manji.

Također, izbor za turiste je bio sve uži, pa su se Maldivi izdvojili mnogima kao jedina moguća egzotična destinacija.

Bali, Puket i Tahiti su bili zatvoreni, u Tajlandu i na Šri Lanki su tražili obavezan dvosedmični karantin u hotelu.

Razumljivo, bilo je i promjena, pa su u septembru na Maldivima od turista tražili obavezan negativan PCR test. Ipak, na sve to Maldive je prošle godine posjetilo više od pola miliona ljudi, što je nadmašilo sva njihova očekivanja.

Izgleda da im je promovisanje zemlje kao sigurnog raja na zemlji uspjelo.

A usput su uspeli i da koronu održe pod kontrolom. Zaključno sa februarom ove godine zemlja je imala 17.828 potvrđenih slučajeva zaraze i 58 smrtnih slučajeva.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare