Svijet

Ono što je Lavrov rekao nakon povratka iz New Delhija otkriva mnogo: Zašto je Indija toliko važna Rusiji?

Ruski ministar vanjskih poslova vratio se iz Indije pun pohvala na račun vlasti u New Delhiju. Indija se pak veseli ruskoj nafti s popustom, piše Deutsche Welle.

“Indijska vanjska politika je neutralna i povodi se za vlastitim interesima”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s indijskim državnim vrhom i dodao: “Indija i Rusija su prijatelji.”

Indiji trebaju rusko oružje i nafta

U sjeni prijateljstva je pojačanje ekonomskih odnosa. “Rusija će Indiji prodavati svu robu koju Indija poželi”, rekao je Lavrov. To se prije svega odnosi na energente. 

Indija je, prema procjenama ekonomskih analitičara, od početka rata u Ukrajini već kupila nekoliko miliona barela nafte od Rusije. No ne radi se samo o nafti. 

Indija je jedan od najvećih uvoznika ruskog naoružanja koje Indija koristi kao sredstvo pritiska protiv svojih velikih rivala Pakistana i Kine.

“Bipolarni” i “multipolarni” svijet

No Indija gaji i dobre odnose prema SAD-u i zato se želi držati podalje od sankcija i osude Rusije. Indijski premijer Narendra Modi je čak ponudio usluge Indije kao posrednika između Rusije i Ukrajine.

Lavrov se nakon razgovora pokazao “otvorenim” što se tiče posredovanja Indije. Ruski šef diplomatije je kritizirao Zapad da svijet opet želi učiniti “bipolarnim” umjesto “multipolarnim” i slijepo slijedi američku vanjsku politiku.

On je kritizirao i Njemačku da svojim potpunim svrstavanjem uz Washington pridonosi tom polariziranju. “SAD može činiti sve: ubijati civile i uništavati gradove. No kada to učini neko drugi, poput sada Rusije koja se samo želi odbraniti od vojnih baza u svojoj blizini i želi odbraniti svoj utjecaj, onda je to za Zapad neprihvatljivo”, zaključio je Lavrov u Indiji.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare