Svijet

Ono što se događa u Afganistanu zvuči poput najgore noćne more

UN je zamolio susjedne zemlje Afganistana da drže svoje granice otvorenim jer se povećava broj civila koji bježe pred invazijom talibanskih snaga.

Na hiljade raseljenih građana pristiglo je u Kabul, gledajući na glavni grad kao svoje posljednje sigurno utočište. Svjetski program za hranu (WFP) upozorio je kako to područje pogađa strašan nedostatak hrane i kako se radi o humanitarnoj katastrofi.

U posljednjih mjesec dana ubijeno više od 1.000 civila

Danas su talibani zauzeli drugi po veličini grad u zemlji, Kandahar. Grad na jugu od 600.000 stanovnika nekada je bio uporište talibana, a strateški je važan zbog svoje međunarodne zračne luke te poljoprivredne i industrijske proizvodnje.

Pobunjenici su zauzeli i obližnji grad Lashkar Gah, a sada kontroliraju oko trećinu afganistanskih prijestolnica. Do uspona talibana došlo je nakon povlačenja američkih i drugih stranih trupa koje su više od 20 godina provodile operacije na tom području.

Prema podacima UN -a, u Afganistanu je u posljednjih mjesec dana ubijeno više od 1.000 civila.

PROČITAJTE  Rusija četvoricu Jehovinih svjedoka poslala u zatvor zbog ekstremizma

“Svijet je okrenuo leđa Afganistanu”

Sahraa Karimi, afganistanska snimateljica iz Kabula, rekla je za BBC kako ima osjećaj da je svijet okrenuo leđa Afganistanu i da se boji povratka u “mračna vremena”.

Naime, tokom talibanske vlasti 1990-ih, žene su bile prisiljene nositi sveobuhvatnu burku, a djevojčice su se obrazovale većinom samo do desete godine. Provodile su se i brutalne kazne, uključujući javna pogubljenja.

“U opasnosti sam, ali više ne razmišljam o sebi. Razmišljam o našoj zemlji. Mislim o mojoj generaciji, koja je puno toga napravila da se uvedu neke promjene. Mislim na mlade djevojke, u ovoj zemlji ima hiljade lijepih, mladih talentiranih žena”, kazala je Karimi.

Spavaju po ulicama, bez novaca za hranu i lijekove

Mnogi od onih koji traže sigurnost u Kabulu spavaju na ulicama. Prema podacima organizacije Save the Children, u posljednjih nekoliko dana je oko 72.000 djece pobjeglo u glavni grad.

PROČITAJTE  Novi dramatični izvještaj UN-a: Idemo prema klimatskoj katastrofi, sat glasno otkucava

“Nemamo novca za kupiti kruh ili lijekove za moje dijete”, rekao je za BBC Asadullah, 35-godišnji ulični prodavač koji je pobjegao iz sjeverne provincije Kunduz nakon što su mu talibani zapalili dom.

“Svi naši domovi su spaljeni, sve naše stvari su izgorjele pa smo došli u Kabul i molili Boga da nam pomogne”, dodao je Asadullah.

“Bojim se za svoj život jer sam zagovarala obrazovanje žena”

U šipražju na rubu glavnog grada uspostavljeni su privremeni kampovi, dok drugi spavaju u napuštenim skladištima.

Neposredno prije pada Kandahara, Pashtana Durrani, izvršna direktorica obrazovne nevladine organizacije koja radi s afganistanskim djevojčicama, rekla je za BBC da se plaši za svoj život zbog svoje glasne uloge u zagovaranju obrazovanja žena.

“Djevojke s kojima radimo već su pobjegle. Ne znam gdje su učenice i bojim se za njihov život. Što ako su u braku s talibanskim borcem? Kakav će im to biti život?”, zapitala se je Durrani.Povezani postovi: