Danas obilne kiše

Opasnost od nevremena ponovo prjeti Sloveniji: Građani evakuirani, ceste zatvorene

Svi dijelovi zemlje, osim sjeverozapada, na karti upozorenja obojani su narandžastom bojom
RTVSLO

Snažni pljuskovi koji su u ponedjeljak tokom dana pogodili jug i zapad Slovenije, u utorak navečer premjestili su se na sjever i istok zemlje. Danas će također biti u znaku obilne kiše, ali bez pljuskova.

Najviše oborina očekuje se na sjeveru Slovenije, u pojasu od Pohorja i Koruške do Kamniško-Savinjskih Alpa.

Rijeke će i dalje rasti, osobito u sjevernoj i istočnoj Sloveniji, također u riječnim slivovima već pogođenim prethodnim poplavama. U ovom dijelu Slovenije moguća su izlijevanja rijeka iz korita.

Svi dijelovi zemlje, osim sjeverozapada, na karti upozorenja obojani su narandžastom bojom.

Sloveniju su u ponedjeljak po drugi put u augustu pogodile obilne kiše, ali nisu izazvale toliko štete kao početkom mjeseca premda je prolazak vremenske fronte ponovno donio pljuskove i nevrijeme. Prema riječima zapovjednika civilne zaštite Srečka Šestana nije se ostvario najgori scenarij. Nevrijeme s jakim pljuskovima i vjetrom izazvalo je u ponedjeljak probleme na obali, u sjevernom Primorju, središnjoj Sloveniji i Gorenjskoj.

U općini Koper jak vjetar oštetio je krovište Osnovne škole Šmarje i natkrivenu tribinu na stadionu Bonifika, a tuča je pogodila Ajdovščinu. U Ljubljani su zabilježeni brojni incidenti, rekao je Šestan u ponedjeljak navečer za N1.

U glavnom gradu - Ljubljani, voda je poplavila dosta podvožnjaka i paralizirala promet. Gradaščica je bila na rubu izlijevanja oko 20 sati, ali se situacija smirila. U Medvodama su hitne službe intervenirale na 15 mjesta.

U Gorenjskoj su opet poplavljene infrastrukture, a posebno su zabrinuti zbog klizišta. Poplavljeno je nekoliko podruma, a vatrogasci su obavili 30 intervencija. U Škofjeloškoj je dio građana preventivno evakuiran. U Kamniku su pak tri obitelji na vrijeme evakuirane.

Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje od ponedjeljka od 18 sati do danas u 6 sati evidentirala je incidente na 193 lokacije, od čega najviše na području regionalnih centara za obavještavanje Ljubljana (90), Kranj (40) i Koper (27).

Na saniranju posljedica angažirano je 90 vatrogasnih jedinica, od čega sedam profesionalnih koje su odradile ukupno 285 intervencija.

Zbog pljuskova zatvoreno još nekoliko cesta

Nakon jučerašnjih pljuskova i dalje su mjestimice zatvorene prometnice. Zatvorena je cesta Lesce-Kropa u željezničkom podvožnjaku Rožna Dolina zbog poplavljenog kolnika.

Zbog opasnosti od aktiviranja klizišta, u Koruškoj je zatvorena cesta Ravne-Dravograd kod Tolstog Vrha. Vozačima se savjetuje obilazak cestom Dravograd–Otiški vrh–Slovenj Gradec–Kotlje–Ravne na Koroškem.

Ceste su i dalje zatvorene zbog poplava s početka mjeseca:

– Ljubljana–Litija, kod Dol

– Kamnik – Stahovica – Kamniška Bistrica i Kamnik – Gornji Grad

– Podlom–Kranjski Rak–Luče

– Luče–Ljubno ob Savinja

Evakuiran dio stanovnika, u jednoj općini odnesena cesta

U Črnoj na Koroškoj preventivno su se evakuirali neki mještani Spodnjeg Javorja, mještani Loma pri Mežici i jedna obitelj iz općine Prevalje. U mjestu Topla voda je odnijela cestu, ali inače hitne službe nisu zabilježile veće intervencije.