Politika

Opća bolnica ne želi “kompromitirane” respiratore. Vranić: Neka ih instaliraju na KCUS

Federalna uprava civilne zaštite, uprkos brojnim nejasnoćama i nepoznanicama, nastavlja s instalacijom 100 respirotora iz skandalozno-kriminalne nabavke koju je provela kompanija “Srebrena malina”.

Naime, FUCZ je instalirao sporne respiratore na KCUS-u, UKC Tuzli, bolnicama u Zenici i Tešnju, a usput su napadali sve one koji su sa skepsom govorili o tom procesu.

Sporno je to što FUCZ instalira respiratore iako nisu prošli proces verifikacije, a upitno je i da li kompanija koji vrši njihovu instalaciju ima sve potrebne kapacitete i certifikate.

Prije nekoliko dana instalaciju tih respiratora odbila je Sveučilišno-klinička bolnica Mostar, a izgleda će ih odbiti i Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu.

Ednan Drljević, šef Covid odjeljenja ove bolnice za Raport je kazao da oni nisu ni tražili te respiratore, te da nema nikakve potrebe da im neko njih “utrpa”.

PROČITAJTE  Bošković: Konačni dogovor može ući u povijest kao najvažnija postdaytonska reforma
Drljević: Nema potrebe da nam ih utrpavaju tako

On ističe da je upravo bio plan da im se sporni respiratori samo isporuče, što je Opća bolnica odbila tražeći da se poštuju protokoli.

Međutim, nije samo to problem.

Drljević kaže da se, u javnosti poznati kao, Fikretovi respiratori jednostavno tehnički ne ukplapaju.

“Problem za te respiratore je što su kod njih neki džekovi, koji ne pašu na naše utičnice. I mi imamo dva, što smo dobili iz Emirata i hvala im, identični su, ali ne možemo ih isprobati jer čak i one utičnice koje su kineske ne odgovaraju na naše utičnice za zrak i kisik, nemamo servisera koji će obaviti nulti servis. Dakle, i ti iz Emirata nam stoje neupotrebljivi”, rekao je Drljević za Raport.

PROČITAJTE  NES BiH, Stranka za BiH i Socijaldemokrati BiH podržali Principe za izmjene Ustava BiH

Član Upravnog odbora Opće bolnice Haris Vranić također je za Raport potvrdio da oni sigurno neće prihvatiti respiratore koji nisu prošli sve potrebne procedure.

“Bez verifikacije, bez toga da je dokazano da su sigurni, mi nemamo potrebe da ih uzimamo. U izolatoriju koji se pravi uz Opću bolnicu bit će instalirano najbolji svjetski respiratori, tako da nam takvi neprovjereni i kompromitirani respiratori ne trebaju. Predlažem da to što su nama namjenili instaliraju na KCUS”, kaže Vranić za Raport.

Upravo je menadžment KCUS-a na čelu sa Sebijom Izetbegović nakon instalacije tvrdio da su Fikretovi respiratori odlični i da će spašavati živote.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare