Vijesti

Općina Ilidža obilježila Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Povodom 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, danas je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Ilidža.

U svom obraćanju brojnim zvanicama i gostima načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur govorio je o historijskom značaju Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

“U noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine te su potvrđenje njene historijske granice koje datiraju iz doba srednjovjekovne Bosne. Najvažniji zaključak ZAVNOBiH-a bio je da je Bosna i Hercegovina definisana kao jedinstvena, nedjeljiva i onakva u kakvoj će svi njeni građani imati jednaka prava”, kazao je općinski načelnik Nermin Muzur, te dodao:

“Vrijednosti sa Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a iz 1943. godine naši najbolji sinovi i kćeri su branili u agresiji na Bosnu i Hercegovinu u periodu od 1992. do 1995. godine. Hvala Bogu, mi danas svjedočimo da su je uspjeli odbraniti. Na Ilidži dobro znamo kako je bilo tokom agresije braniti ono što je definisano 1943. godine. Naši djedovi, očevi, braća, majke i sestre dali su živote, dijelove svojih tijela. Neki su dali možda najbolje godine svog života da bi se mi dana mogli okupiti ovdje i obilježiti godišnjicu jednog od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine”.

PROČITAJTE  Rukovodstvo Opštine Sjenica u posjeti kod načelnika Općine Ilidža Nermina Muzura

Načelnik Muzur naglasio je kako važnost lokalnih zajednica u funkcionisanju države uopće nije beznačajna, naprotiv.

“Mi u Općini Ilidža smatramo da su najvažnije ćelije u našoj domovini, državi Bosni i Hercegovini, upravo lokalne zajednice i općine. S toga našim trudom, radom i zalaganjem nastojimo biti najzdravija, najjača i najbolja ćelija Bosne i Hercegovine jer istinski vjerujemo da je to najbolji put prosperiteta, očuvanja i napretka naše zemlje”, poručio je načelnik Muzur te se neizmjerno zahvalio svim prisutnim što nesebičan doprinos na tom putu.

“Iskreno se nadam da ćemo, zvanično ili nezvanično, pokazati da smo najbolja ćelija Bosne i Hercegovine”, rekao je načelnik Muzur, a potom svim Bosancima i Hercegovcima uputio iskrene čestitke povodom Dana državnosti jedine nam domovine – Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža, Tarik Stambolić, podsjetio je kako nam principi utvrđeni na Prvom zajedanju ZAVNOBIH-a nikad nisu bili potrebniji.

“Danas kada obilježavamo 25. novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine, principi koji su utvrđeni na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, nikad nam nisu bili potrebniji. Zato vas molim da sam ove današnje sjednice Vijeća prenesemo ljubav i osjećaj pripadnosti našoj domovini Bosni i Hercegovini te da u ovom vremenu punom izazova imamo povjerenje jedni u druge i da budemo istrajni u izgradnji stabilne i moderne Bosne i Hercegovine”, poručio je Stambolić.

PROČITAJTE  Općinsko vijeće Ilidža odlučilo: Građanima 586 hiljada KM za prijavljene štete u poplavama

Bivši član Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, Ejup Ganić, prisutne zvanice i goste podsjetio je da se, historijski gledano, na Ilidži oduvijek skupljala elita.

“Historijski gledano na Ilidži se skupljala elita u rimsko doba, u doba Osmanlija, Austro-Ugarske, pa i u vrijeme Titovog režima bilo je dosta živo. Sada je na ovoj mlađoj generaciji, mlad je načelnik, mladi su mu saradnici, da povrati Ilidži taj vjekovni sjaj i da ovo bude jedan vulkan uspjeha za prodore na mnogim područjima”, rekao je akademik Ganić, dodavši:

“U svakoj zemlji gdje je makar jedan više od 50 posto, ta zemlja ima budućnost. Nas koji smo za Bosnu ima daleko više, a svega smo se naučili”, dodao je.

U sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH delegacija Općine Ilidža predvođena načelnikom Nerminom Muzurom, predsjedavajućim Općinskog vijeća Ilidža Tarikom Stambolićem i njegovim zamjenicima Samirom Avdićem i Redžom Lemezanom, odala je počast šehidima i poginulim borcima polaganjem cvijeća na Centralnom spomen obilježju Ilidža i na Spomeniku borcima NOR-a na Ilidži.

Današnjem obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine prisustvovali su i predstavnici političkih partija, udruženja i organizacija sa područja općine Ilidža.

Na kraju svim Bosancima i Hercegovcima, Općina Ilidža i općinski načelnik Nermin Muzur, žele sretan Dan Državnosti jedine nam domovine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare