Politika

Općina Stari Grad nagradila i otkupila 20 najljepših učeničkih likovnih radova

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić podijelio je nagrade osnovcima iz Starog Grada koji su naslikali neke od najpoznatijih starogradskih lokacija i atrakcija.

Ova umjetnička remek djela nastala su zahvaljujući dugogodišnjem tradicionalnom projektu Općine Stari Grad i njene Službe za obrazovanje, kulturu i sport pod nazivom „Likovna kolonija“. Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da se likovno nadareni učenici iz starogradskih osnovnih škola svake godine odvedu na posebne lokacije u prirodu gdje im se da prilika da pokažu svoj talenat.

“Prethodnih godina smo Likovnu koloniju oranizovali na raznim lokacijama poput našeg parka At mejdan i planine Trebević u Starom Gradu, ali djecu smo vodili i u Srednje pored Ilijaša, Tarčin, Konjic i mnoga druga mjesta. Zbog panedmije korona virusa ove godine Likovnu koloniju smo upriličili početkom oktobra na novosagrađenom Trgu ispred Vijećnice“, izjavio je Hadžibajrić, te je pohvalio inovativnosti i maštu učenika.

“S obzirom da ste dopustili da ih ‘otkupimo’, ovi odlični radovi krasit će hodnike i prostore Općine Stari Grad“, obećao je osnovcima načelnik Hadžibajrić.

Pored šest starogradskih osnovnih škola, učešće u ovogodišnjoj Likovnoj koloniji uzeli su i učenici Zavoda „Mjedenica“, te Privatne osnovne škole „Bloom Sarajevo Primary School”.

Jedan od dobitnika današnje nagrade je bio i Vedad Kustura, učenik VIII razreda Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku. „Slikam od svoje šeste godine i velika mi je čast što sam učestvovao u ovom projektu i stekao jedno lijepo iskustvo. Najviše volim da slikam portrete, što često i radim u svoje slobodno vrijeme“, rekao nam je Vedad. Isabella Komar, učenica IX razreda OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“, nacrtala je Sarajevsku vijećnicu.

“Zahvaljujem se svojoj nastavnici Adeli Čorbo koja me je predložila za učešće u ovom projektu. Mislim da je ovo nešto prelijepo, mogli smo iskazati svoj talenat i pokazati šta znamo. Napraviti jedan ovakav rad nije lako, ali je vrlo zanimljivo”, izjavila je Isabella.

Pored simbolične novčane otkupnine u iznosu od 50KM, osnovci su kao nagradu dobili i zahvalnicu, dvije ulaznice za Muzej Alija Izetbegović, te jednu ilustrovanu informativnu brošuru „Sarajevo za djecu“ autora Adnana Vlajčića.Povezani postovi: