Vijesti

Općinsko vijeće Ilidža: Efikasnim intervencijama spriječene dodatne štete u poplavljenim područjima

Danas je održana 2. vanredna sjednica Općinskog vijeća Ilidža na kojoj je razmatrano stanje prirodne nesreće prouzrokovane poplavama na području općine. Sjednici je prisustvovalo 28 vijećnika i vijećnica, članovi Općinskog štaba civilne zaštite Ilidža, te načelnik Nermin Muzur. Ovom prilikom Muzur je prezentirao izvještaje sa svih devet vanrednih sjednica Štaba kao i više od 50 realiziranih zaključaka.

Načelnik Ilidže je istakao da su u proteklim danima zabilježeni najveći vodostaji rijeka od kada se vrše mjerenja na području općine Ilidža.

Preliminarni izvještaj Komisije za procjenu štete Općine Ilidža koja je izvršila obilazak pogođenih područja pokazuje da će sredstva za saniranje štete biti veća od sredstava koja Općina Ilidža ima trenutno za ovu namjenu.

Sa odlukom o proglašenju prirodne nesreće Općina Ilidža je iskoristila namjenska sredstva, a bitno je napomenuti da su i druge općine ponudile pomoć u sanaciji štete u poplavljenim područjima. Nakon što bude donesena konačna odluka o procjeni štete, može se uputiti zahtjev ali iočekivati pomoć od viših organa vlasti.

PROČITAJTE  Muzur i Mandić potpisali sporazum: Općina Centar sa 30.000 KM pomaže Ilidži u sanaciji šteta od poplava

Na današnjoj sjednici su usvojeni sljedeći zaključci:

  1. Općinsko vijeće Ilidža, na osnovu dostavljene Informacije i Izvještaja o poduzetim mjerama i aktivnostima na otklanjanju posljedica nastalih prirodnom nesrećom-poplavama na području općine Ilidža za period 4. – 8. 11. 2021. godine koju je općinski načelnik prezentovao, daje podršku za sve poduzete aktivnosti na prevenciji i hitnim mjerama na otklanjanju posljedica nastalih usljed poplava, te stoji na raspolaganju za sve aktivnosti koje će se poduzimati u narednom periodu.
  2. Općinsko vijeće konstatuje da su budžetska sredstva predviđena za hitne mjere utrošena, a na osnovu preliminarnog Izvještaja o nastaloj šteti potrebno obezbjediti dodatna sredstva, te predlaže općinskom načelniku da se obrati višim nivoima vlasti kako bi se obezbjedila potrebna sredstva za sanaciju nastale štete.
  3. Općinsko vijeće Ilidža predlaže općinskom načelniku da prilikom utvrđivanje prioriteta za sanaciju i naknadu šteta prioritet budu građani čiji su individualni stambeni objekti pretrpjeli štetu.
  4. Općinsko vijeće će održati tematsku sjednicu na kojoj će se razmatrati stanje vodotoka na području općine Ilidža.
PROČITAJTE  Rumunija u BiH poslala oklopne transportere. EUFOR: Mogli bi biti od koristi

Načelnik Ilidže Nermin Muzur je izjavio da su svi zadaci uspješno realizovani brzim intervencijama na terenu i izrazio zahvalnost Vladi Kantona Sarajevo, Kantonalnoj civilnoj zaštiti, Federalnoj upravi civilne zaštite, vatrogascima, policiji, svim jedinicama službi civilne zaštite Općine Ilidža, privatnim firmama koje su bile na raspolaganju kao i građanima i građankama koji su se uključili u skladu sa svojim mogućnostima u sve aktivnosti koje su realizirane proteklih dana kako bi spriječili dodatne štete na području općine Ilidža.

Kako je najavljeno, nastavit će se aktivnosti na saniranju šteta nastalih u poplavljenim područjima i u narednom periodu, a već sljedeće godine će se nastaviti na uređenju korita rijeka radi prevencije.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare