Svijet

Opet kažnjena ruska novinarka koja je u vijestima uživo digla glas protiv rata: ‘Užas, krv i sramota’

Bivša novinarka ruske državne televizije Marina Ovsjanikova kažnjena je kaznom od 50.000 rubalja jer je proglašena krivom za diskreditiranje ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama. U tim objavama novinarka je osudila akcije Rusije u Ukrajini.

Presuda je donesena danas nakon kratkog saslušanja na upravnom sudu u Moskvi. Ovsjanikova je postupak opisala kao apsurdan, prenosi The Guardian.

“Dokazi potvrđuju krivnju Ovsjanikove. Nema razloga sumnjati u njegovu autentičnost”, rekao je sudac.

Ovsjanikova je međunarodnu pozornost privukla u martu nakon što je upala u studio ruske državne televizije gdje je tada radila te osudila rat u Ukrajini tokom vijesti uživo. Zbog toga je kažnjena kaznom od 30.000 rubalja zbog kršenja zakona o protestima.

Današnje ročište odvilo se zbog naknadnih objava na društvenim mrežama u kojima je napisala da će se odgovorni za ruske akcije u Ukrajini naći na optuženičkoj klupi pred međunarodnim sudom. Rusija je početkom marta usvojila zakon protiv diskreditiranja oružanih snaga, s kaznom do 15 godina zatvora.

Na sudu je Ovsjanikova ponovila svoj protest i rekla da neće povući svoje riječi. Kazala je da joj nije jasno zašto je tu i za što joj se sudi.

“Ono što se ovdje događa je apsurdno. Rat je užas, krv i sramota. Vaše optužbe su kao da me optužujete za širenje majmunskih boginja… Svrha suđenja je zastrašivanje svih ljudi koji se protive ratu u Ukrajini. Rusija je agresor, početak ovog rata je najveći zločin naše vlade”, rekla je novinarka.

Odvjetnik Ovsjanikove rekao je da ona ima pravo govoriti prema članku 29 ruskog ustava, koji štiti pravo na slobodu izražavanja. No sudac je odbacio argumente advokata.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare