Svijet

Opleli po WHO: Izvještaj koji je iščekivao svijet zaprepastio međunarodnu zajednicu: ‘Ovo ništa ne valja!‘

Međunarodna zajednica kritizirala je izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o porijeklu koronavirusa čiji dijelovi su procurili prije nekoliko dana, piše Sky News.

Velika Britanija, SAD, Australija, Izrael i Kanada su među 14 zemalja koje su objavile zajedničku izjavu u kojoj navode da dijele zabrinutost zbog izvještaja kojem nedostaju ključni podaci i da podržavaju transparentnu i neovisnu analizu i ocjenu, u koju se niko nije uplitao niti je na nju utjecao.

Liang Wannian, stručnjak kineske zdravstvene komisije koji je učestvovao u istrazi WHO-a o porijeklu virusa, porekao je tvrdnje da podaci nisu bili dostupni.

Japan je zatražio provođenje daljnjih istraga, tvrdeći da se izvještaj WHO-a bazira na radu koji je kasnio i kojem se nije pristupilo na odgovarajući način.

“Da bi se spriječile buduće pandemije, neophodno je provoditi brze, neovisne i stručno vođene istrage oslobođene nadzora”, kazao je Katsunobu Kato, glavni sekretar japanske vlade.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je da američki predsjednik Joe Biden “vjeruje da Amerikanci, globalna zajednica, medicinski stručnjaci, ljekari, svi ljudi koji rade na spašavanju života, obitelji koje su izgubile voljene, svi zaslužuju veću transparentnost”.

“Postoji i druga faza u ovom procesu i vjerujemo da bi je trebali voditi međunarodni i neovisni stručnjaci”, kazala je Psaki.

“Trebali bismo imati neometan pristup podacima. Trebali bi moći postavljati pitanja ljudima koji su u ovom trenutku na terenu, a to je korak koji bi Svjetska zdravstvena organizacija mogla napraviti”, kazala je Psaki.

Prema izvještaju WHO-a, koronavirus koji je uzrokovao globalnu pandemiju je najvjerovatnije potekao od šišmiša, a zatim prešao na neidentificiranog sisavca prije nego što se prenio na ljude.

U izvještaju se odbacuje da je virus nastao u laboratoriju te da to ne treba dalje istraživati.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je da je Kina uskratila podatke međunarodnim istražiteljima tokom posjeta Wuhanu, gdje je prvi put identificiran koronavirus.

No Liang Wannian kazao je da su kineski i međunarodni istraživači imali pristup istim podacima tijekom istrage i da tvrdnje o nedostatku pristupa podacima nisu bile točne.

“Prema kineskom zakonu, neki se podaci ne mogu uzeti ili fotografirati, ali kad smo ih zajedno analizirali u Wuhanu, svi su mogli vidjeti bazu podataka, materijale – sve je to učinjeno”, zaključuje Wannian, piše Sky News.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare