Politika

Opozicija iz RS ne odustaje od blokade: Čekamo Dodika i Izetbegovića da nađu izlaz iz ove situacije

Na konferenciji za medije prije početka sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH, lider PDP-a Branislav Borenović u izjavi za medije je kazao da neće odustati od odluke da Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) o neučestvovanju političara iz ovog entiteta o donošenju odluka.

Naime, on je također kazao kako se vidi koliko je štetna odluka Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika u BiH.

“Opravdano je da tražimo od vladajuće koalicije da nađe rješenje. Ako su postigli dogovor oko NATO puta, podjele fotelja, onda može i oko zakona, koji se može prevazići samo dogovorom,  a što bi trebalo rezultirati aktom koji će proći parlamentarnu proceduru i iza kojega će stajati svi. Nema sreće u ovoj zemlji ako nametnuti zakon prihvataju predstavnici dva miliona, a ne milion ljudi.

PROČITAJTE  Escobar otkrio zašto Biden nije pozvao BiH na veliki forum. Korumpirani smo i potpuno nefukcionalni

NATO put je bio teži kompromis, a ipak je postignut, te podsjećam da je godinu dana trajalo i formiranje Vijeća ministara BiH. Tri dominantne partije vlasti moraju izaći sa spremnim rješenjem. SDA, HDZ I SNSD, moraju dati odgovor na krizu koja je po nama bespotrebno”, kazao je Borenović, dodavši da je Inzko ostavio zemlju u haosu.

Također, medijima se obratio i Nenad Nešić, lider DNS-a koji smatra da je današnja sjednica samo predstava za javnost Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koji je izgubio legitimitet izlaskom iz SDA.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kazao je danas da predstavnici iz Republike Srpske učestvuju u radu parlamenta, ali i da poštuju zaključke Narodne skupštine RS.

PROČITAJTE  Bačić: U Srebrenici se desio genocid, Milanovićeve izjave su njegov lični stav. HDZ osuđuje genocid

Lider SDS-a, Mirko Šarović je rekao da će se stranke opozicije iz Republike Srpske držati zaključaka Narodne skupštine RS i neće učestvovati u radu Parlamenta BiH.

“Pridržavamo se zaključaka NSRS. Želimo da kažemo da su na potezu predsjedavajući Savjeta ministara i predsjednik SNSD-a, kao najveća stranka iz pozicije, da ponudi odgovarajuća rješenja. Ne očekuje se valjda od opozicije da nosi teret krize i nude rješenja”.

Čekamo Dodika, Izetbegovića i ostale da nađu izlaz iz ove situacije. Prošlo je dva mjeseca, a nisu povukli nijedan potez koji bi išao ka izlazu iz situacije. Želimo glasno da kažemo da je potrebno otvoriti dijalog, da je potrebno tražiti rješenje, a rješenje trbaju donijeti oni koji imaju najveću odgovonorst, a to je vlast u RS”, istakao je Šarović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare