Vijesti

Opozicija nakon sastanka s Varhelyjem: BiH bi mogla ostati bez 1,5 milijardi eura

Predstavnici bh. opozicionih stranaka izrazili su zabrinutost nakon sastanka s komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Olivérom Várhelyijem, koji im je rekao da bi BiH mogla ostati bez 1,5 milijardi eura.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je da EU ponovo pokušava da finansijskim pritiskom natjera aktuelnu bh. vlast da radi svoj posao.

“Tih 1,5 milijardi eura će biti izgubljeno ako do kraja godine ne bude riješeno pitanje Koridora Vc, ali ni u EU nisu baš optimisti da će bh. vlast profunkcionisati – rekao je Nikšić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović naveo je da je rekao Várhelyiju da ne može očekivati od ove vlasti da riješi krizu i da će vrijeme do izbora nažalost biti izgubljeno.

PROČITAJTE  Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur potpisao 22 ugovora o sufinansiranju samozapošljavanja žena

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić istakao je da razumije strategiju da prvo budu harmonizirani bošnjačko-hrvatski odnosi pa onda odnosi među entitetima, ali da je prethodno neophodno zaustaviti destrukciju Milorada Dodika.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto pojasnio je da je kazao Várhelyiju da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi prošla u njihovim zemljama, te da predstavnike vlasti u BiH moraju prestati treitrati kao kredibilne partnere jer se, kako je rekao, oni boje zatvora ako se u BiH uspostavi pravna država.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je da su tri vladajuće stranke antievropske i prokoruptivne, a da je glavni preduslov za vraćanje BiH u normalne okvire prevazilaženje nametnutog Inzkovog zakona.

PROČITAJTE  Sadik Ahmetović otkupio zatvorsku kaznu za zloupotrebu položaja za 18.000 KM

Zamjenik predsjednika Naroda i pravde Kemal Ademović poručio je da su opozicioni lideri bili jedinstveni u stavu da su prioriteti borba protiv korupcije i ispunjavanje prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare