Politika

Lideri opozicije: Traže od nas da budemo alibi za nešto što su možda već dogovorili sa HDZ i SDA

Lideri opozicije iz Federacije Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu razgovarali sa ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Podsjetimo, Matthew Palmer, viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova SAD zaduženim za izbornu reformu u BiH te Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) danas je imao sastanak i sa članovima Predsjedništva BiH.

Lideri stranaka opozicije nakon održanog sastanka obratili medijima.

Palmer je vješt pregovarač

Elmedin Dino Konaković, lider Naroda i pravde kazao je u izjavi za medije da je situacija prema njegovom mišljenju malo atipična.

“Situacija je atipična, ali raditi se mora. Prema izjavama Bakira Izetbegovića ne možete shvatiti šta se dešava jer on svakih 15 dana mijenja stav. Mogu reći da bezrezervno podržavamo brisanje etničkih prefiksa, što je glavna informacija. Sve dalje su tehnike”, kazao je Konaković.

Na pitanje novinara da li ima formalnog prijedloga Konaković je objasnio da još uvijek njega nema.

“Sve dalje su tehnike. Palmer je vješt pregovarač. Nazire se agenda, ali još uvijek nema ništa. Mada, svi smo prema tom konceptu direktnog nego indirektnog izbora. Formalnog prijedloga nema”, istaknuo je Konaković.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da su prvi put čuli nešto konkretnije o tome u kojem pravcu se ide kada su u pitanju izborne reforme.

“Govorilo se o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma nerada i tehničkim izmjenama”, naveo je Nikšić.

Ističe da su dobili informaciju da se ne razmatra indirektni izbor članova Predsjedništva BiH.

“Razmatra se direktni izbor. Konkretno skidanje etničkog prefiksa za Predsjedništvo kao i kod izbora delegata.

O federalnom Domu naroda i Vijeću naroda u RS nije bilo govora niti je bilo govora o drugim blokadam”, naveo je Nikšić.

Istakao je da su iznijeli svoje stavove i da su spremni pregovarati.

“Imamo neke različite stavove. Eksperti će pripremiti različite verzije o kojima ćemo razgovarati”, naveo je on.

Međunarodni prijatelji

Na pitanje da li će se ići na dvoje izborne jedinice u FBiH, Nikšić je kazao da su različite opcije na stolu.

Također, medijima se obratio i Fahrudin Radončić, lider SBB koji je kazao da ne bi govorio o detaljima razgovora.

“Odgovornost opozicije je da se dođe do rješenja ali mislim da je najbitnije da ne koristimo neku vrstu predizborne kampanje. Znamo svi da je neko oborio Aprilski paket, za kojim svi danas žalimo. Mi Bošnjaci nemamo međunarodnih prijatelja. Veoma je loše da dio medija od Palmera pravi hendikepiranog pregovarača. Dovoljno sam star da procijenim da se radi o dobrom pregovaraču”, kazao je Radončić, dodavši:

“Mislim da je dobar koncept da će se dobre predizborne kampanje dobro provoditi. Vidjet ćemo. Mi ovdje nismo glavni, glavni su kreatori ove priče a to su SDA, HDZ i SNSD, istaknuo je Radončić.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto, kazao je za medije da ova stranka neće dati alibi niti jednoj stranci pogotovo ne SDA.

“Imam dojam da su pregovori sa vladajućom koalicijom otišli predaleko. Želim reći da NS neće dati alibi niti jednoj stranci pogotovo ne SDA. Žalosno je da razgovaramo o ustavnim promjenama u situaciji straha i kada imamo prijernje ratom i kada se u ovoj atmosferi razgovaralo o ustavnim promjenama. Dobro ćemo razmisliti kako ćemo se ponašati u narednom periodu”, kazao je Forto.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare