Politika

Opozicija u RS zajedno izlazi na izbore: Vrijeme je da političko smeće pometemo na smetljište historije

Opozicione stranke u Republici Srpskoj održale su danas sastanak na Jahorini na kojem je dogovoren i zajednički izlazak na izbore.

Mirko Šarović, lider SDS-a, kazao je da je doneseno nekoliko zaključaka.

Istaknuo je da današnji zaključci svih učesnika je da su saglasni i spremni, te da su se dogovorili da opozicija zajednički nastupi na predstojećim opštim izborima.

“U narednom periodu radit ćemo na tome da postignemo dogovor oko zajedničkih kandidata inokosnih pozicija koji se biraju na izborima. Predsjednik RS i član Predsjedništva iz RS, s tim da o imenima nećemo govoriti u narednim mjesecima”, istaknuo je.

Ovo vrijeme, kazao je, iskoristit će za izradu temeljneg dokumenta i ciljeva izbora.

“Prve principe ovog zajedničkog nastupa naše vizije iznijet ćemo na sljedećem sastanku čiji će domaćin biti Partija demokratskog progresa. Jedno od najvažnijih pitanja je promjena izbornog zakonodavstva. Svaka stranka ima svoje prijedloge. Smatramo da u procesu izbornog zakonodavstva treba da učestvuju opozicija, nevladin sektor ali i Centralna izborna komsija“, kazao je Šarović.

Na sljedeći sastanak, rekao je da će pozvati i druge stranke.

PROČITAJTE  Dodik bijesan zbog sastanka Podžića i Mašovića o Ukrajini: Muslimani pokušavaju iskoristiti tu krizu

“Mislim da ovaj front može da se širi uključujući i druge parlamentarne stranke. Satavit ćemo jedan dokument kako bi mogli snažnije da utičemo na izborni proces”, zaključio je Šarović.

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa u obraćanju nakon susreta lidera stranaka opozicije u RS-u kazao da je siguran nastup zajedničkih kandidata za člana državnog Predsedništva i predsjednika Republike Srpske.

”Najvažnije je da opozicija na izbore ide zajedno, jedinstveno. Sa zajedničkim kandidatima za srpskog člana Predsjedništva i predsjednika Republike Srpske. To je nešto što je sigurno. O imenima će biti govora u narednom periodu. Izaći ćemo sa najboljim ljudima koji će pobijediti i s novim vlastima donijeti slobodu Republici Srpskoj i ovoj zemlji. Otvoren, iskren, ljudski, drugariski razgovor je bio. Izborni zakon je nešto što treba biti prioritet”, istakao je Borenović u obraćanju javnosti.

Potom je naglasio da je jedna od ključnih tema razgovora bila posljednje zaduživanje ”kao vrh katastrofalne aktivnosti vladajućeg režima”.

”Zadužiti Republiku Srpsku za 600 miliona konvertibilnih maraka, po užasnim kamatnim stopama, većim nego u Africi. Prije sedam mjesec je Vlada FBiH izašla s emisijom obveznica u vrijednosti od 40 miliona. Skoro 15 puta manje i po kamatnoj stopi 0.85 posto. Šest puta manja kamatna stopa nego što su ovi banditi koji su to uradili kada je u pitanju Republika Srpska. Očigledno se tu radi o sumnjivom novcu, pokušaju legalizacije novca koji je oteta, osnovano sumnjamo, od Republike Srpske. Pored zaduživanja žele da zarade na kamatnoj stopi. Zato je Republika Srpska danas u katastrofalnoj finansijskoj situaciji”, rekao je lider PDP-a.

PROČITAJTE  Kakav dokument je uopće Bevanda poslao u proceduru?

Nebojša Vukanović, nezavisni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je da priče o mirnom razduženju i ratu služe za skretanje pažnje sa afera.

On je rekao da je Bakir Izetbegović tokom rata bio u podrumu a da sada želi da skrene pažnju sa supruge Sebije “koja će mu doći glave”. Dodao je da je i Dodiku i Izetbegoviću cilj skretanje pažnje sa afera.

Vukanović je danas prisustvovao sastanku opozicije sa predstavnicima SDS-a, PDP-a i DNS-a.

“Kranje je vrijeme da političko smeće iz 1990-ih godina pometemo na smetljište istorije i da se ovdje okrenemo životnim temama”, rekao je Vukanović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare