Svijet

Opoziciona ljevica pobijedila na parlamentarnim izborima u Norveškoj

Opoziciona ljevica koju predvodi laburist Jonas Gahr Støre pobjednica je parlamentarnih izbora u Norveškoj u ponedjeljak kojima je dominiralo pitanje eksploatacije nafte i premijerka Erna Solberg pozvala ga je i priznala poraz.

Pet opozicionih stranaka trebalo bi osvojiti 104 od 169 mjesta u Stortingu, jednodomnom parlamentu, dovoljno za izbacivanje konzervativne desničarske koalicije Erne Solberg, prema tim projekcijama prijevremenih izbora.

Premijerka Erna Solberg pozvala je Størea kako bi priznala poraz, prenio je list Aftenposten, prema neimenovanom izvoru, javlja Reuters.

Sa sadašnjih 88 mjesta, Storeovi laburisti na putu su da osiguraju apsolutnu većinu sa saveznicima, Strankom Centra i Socijalističkom ljevicom, i neće im trebati druge dvije opozicione snage, ekolozi MDG i komunisti Crvene stranke.

To bi trebalo pojednostaviti pregovore za formiranje koalicijske vlade, za koje se pretpostavlja da će biti dugi i teški.

MDG, je uvjetovao svoju podršku trenutačnim prekidom istraživanja nafte u zemlji koja je najveći izvoznik ugljikovodika u zapadnu Evropu, a Støre je odbacio taj ultimatum.

Zeleni žele odmah prekinuti istraživanja nafte i zaustaviti proizvodnju do 2035. Støre je odbacio taj ultimatum, kazavši da se želi boriti protiv globalnog zagrijavanja bez ugrožavanja radnih mjesta.

Milioner (61), koji je vodio kampanju protiv socijalnih nejednakosti vjerovatni je budući premijer i zalaže se, poput svojih konzervativnih protivnika za blagi i postupan izlazak iz nafte ekonomije.

“Pada potražnja za naftom. To se događa samo po sebi, po tržišnom zakonu. Trebamo izgraditi mostove prema budućim aktivnostima”, objasnio je laburistički zvaničnik za energetska pitanja Espen Barth Eide, prenosi agencija France presse.

“Nastavit ćemo s naftnim aktivnostima, ali moramo priznati da su najbolje naftne godine iza nas”, naglasio je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare