Svijet

Optimistične prognoze švedskog stručnjaka Tegnella: Epidemija će se postepeno smanjiti

Švedski reprodukcijski faktor koronavirusa je ispod 1, što je znak da je epidemija u toj državi pod kontrolom uprkos fleksibilnijem pristupu vlasti restriktivnim mjerama u poređenju s drugim evropskim državama.

Anders Tegnell, epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo, rekao je kako je reprodukcijski faktor nekoliko dana ispod 1, što znači da zaražena osoba prosječno zarazi manje od jedne osobe.

“To znači da će se epidemija postepeno smanjiti”, rekao je za televiziju SVT u petak navečer.

Službeni podaci agencije pokazuju da se faktor relativno stabilno kreće oko brojke 1 od 10. aprila.

Prvog aprila bio je 1,4, a 25. istog mjeseca je bio na 0,85, nakon nekoliko dana pada.

Tegnell je u razgovoru za SVT potvrdio kako je faktor ispod 1, iako se podaci tek trebaju objaviti.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju i izazvala skepsu jer nije uvela stroge mjere karantina kao druge države. Restorani i kafići tamo su još otvoreni, kao i vrtići i osnovne škole.

Iako su neke restrikcije ipak uvedene, pa su zatvorene srednje škole i fakulteti, Švedska se većinom oslonila na svoje stanovnike od kojih je zatražila da samostalno paze na sigurnost i poštuju preporuke o socijalnom distanciranju.

Ipak, u odnosu na druge skandinavske države Švedska ima veći broj zaraza i smrtnih slučajeva. Do subote ujutro je bilo više od 22.000 zaraženih, s 2.650 preminulih.

Susjedna Finska ima 5 hiljada zaraženih i 220 smrtnih slučajeva, dok Norveška ima 7,7 hiljada zaraženih i 210 preminulih.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare