Kriminal

Optužnica protv dvojice državljana BiH zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

Podignuta je optužnica protiv dvojice državljana Bosne i Hercegovine zbog krijumčarenja ilegalnih migranata iz Maroka i Alžira, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Optuženi su Mirza Puriš, rođen 1996. u Sarajevu, kao i Elvir Sejdić, rođen 1988. u Odžaku, a na teret im se stavlja da su radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, krijumčarili ilegalne migrante koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Prlikom izvršenja kaznenog djela, Puriša i Sejdića su otkrili i spriječili policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Optužnica ih tereti da su sredinom 2020. godine stupili u kontakt s ilegalnim migrantima koji su boravili na području BiH te radi sticanja nezakonite imovinske koristi, dogovorili krijumčarenje i transport trojice državljana Maroka i jednog državljanina Alžira preko teritorije Bosne i Hercegovine, iz pravca Sarajeva do Bihaća, u zamjenu za novčanu naknadu od krijumčarenih osoba.

PROČITAJTE  Novalićeva Vlada još jednom funkcijom nagradila svjedokinju u aferi 'Respiratori' Editu Kalajdžić

Navedene radnje protivne su Protokolu protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala.

Optuženi se terete za kazneno djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare