Šarena planeta

Opušak cigare slavnoga državnika na aukciji bi mogao biti prodat za 1.200 funti

Opušak cigare britanskog premijera Winstona Churchilla, koji je odbacio tokom putovanja u Pariz 1947., a pokupio ga je jedan policajac, na aukciji bi mogla biti prodana za 1.200 funta, objavila je britanska aukcijska kuća Bellmans.

Predmet će biti ponuđen na aukciji koja će se održati od 25. do 28. maja, a aukcijska kuća nudi i par satenskih papuča koje su nekoć pripadale kraljici Viktoriji, piše Independent.

Izrađene sredinom 19. stoljeća, kraljevske papuče ukrašene su ručno izrađenim zlatnim nitima i ‘pod čekić’ idu gotovo 202 godine od dana kraljicinog rođenja.

Iz Bellmansa očekuju da bi papuče mogle postići cijenu od 3.000 funta.

Julian Dineen, stručnjak iz Bellmansa kaže da “trenutno vlada velik interes za memorabilije povezane s važnim historijskim ličnostima”.

PROČITAJTE  Zadnju ratu alimentacije platio sa 80.000 kovanica

“Sumnjamo da bi se u domaćinstvu kraljice Viktorije naručilo više od jednog para satenskih papuča jer su vrlo ‘osjetljive’ i vjerovatno nisu previše puta obuvane.”

Dineen kaže da je kraljica Viktorija papuče darovala Harriet Sutherland-Leveson-Gower, vojvotkinji od Sutherlanda, koja je bila njezina dama za odabir odjeće i obuće.

Njezina unuka, Lady Florence udala se za Henryja Chaplina, prvog vikonta od Chaplina, a papuče su ostale u porodici do njihove prve prodaje 2000. godine.

Ipak, kaže Dineen, neobičniji predmet koji će se ponuditi na aukciji je opušak cigare Sir Winstona Churchilla.

Djed aktualnog vlasnika, Arthur Church, četrdesetih je godina bio policajac u Scotland Yardu. Dok je bio na dužnosti u Churchillovoj pratnji, Church je pokupio odbačeni opušak koji je pred njim na pariskom aerodromu Le Bourget odbacio Churchill te ga je spremio.

PROČITAJTE  Ljetovanje u Jugoslaviji: Radnici su mislili da je to prevara. Nije bila


Povezani postovi: