Svijet

Orban diže uzbunu, tvrdi da ljevičari preuzimaju EU: Pao je i posljednji bastio u zapadnoj Evropi, moramo djelovati

Sukob između vodeće mađarske stranke Fidesz, kojoj je na čelu Viktor Orban, i Evropske pučke stranke (EPP) trajao je dugo. Zbog politika nametanja političke kontrole nad medijima i pravosuđem koje je poticala Fideszova vlada u Mađarskoj. A koje su u suprotnosti s vrijednostima EU.

Jean-Claude Juncker, bivši predsjednik Evropske komisije iz redova EPP-a, Orbana je javno nazivao najmilijim diktatorom. Slovenski, tada lider opozicije, sada premijer Janez Janša je u razgovoru za Jutarnji list prije dvije godine rekao kako ne shvaća članice EPP-a koje ne mogu na vlast u zemljama sjevera Evrope, a traže izbacivanje Fidesza iz zajednice. Jer, Fidesz pobjeđuje i donosi važne glasove u Evropskom parlamentu.

No, pritisak je bio presnažan pa će Fidesz prvo biti suspendiran iz članstva, zatim postupno isključen iz frakcije u Evropskom parlamentu, a onda je Orban u martu ove godine odlučio napustiti EPP. Poručujući da EPP više nije čuvar kršćanskih vrijednosti u EU. Što bi presumiralo da Fidesz jest iako to nije potvrdio papa Franjo tokom nedavnog posjeta Budimpešti gdje se zadržao kratko, a “čuvara kršćanskih vrijednosti” primio samo usput. Ali se Orban požurio time pohvaliti na Twitteru.

No, kršćanstvo kakvo zagovara papa Franjo nije ono na koje se poziva mađarski premijer. Koji zatvara vrata imigrantima.

Borba za svoju stvar time nije završena. Poraz Kršćanske unije (CDU/CSU) na njemačkim izborima prošle nedjelje pravi je trenutak da se ponudi vlastito tumačenje pogrešnih politika.

Međunarodno tajništvo Fidesza je 1. oktobra poslalo poruku na brojne adrese i ta je poruka stigla i do Jutarnjeg lista.

Prenosimo je u cijelosti:

Dragi partneri,

Njemački izbori pokazuju koliko je EPP oslabio i izgubio podršku. U zapadnoj Evropi pao je posljednji bastion. U idućim je godinama malo vjerovatno da će više od jedne od šest zemalja osnivača EU voditi vlada članice EPP-a.

Odluka birača da kazne CDU/CSU na izborima trebala bi biti uzbuna za one koji još uvijek promišljaju kršćansku demokraciju i konzervativne vrijednosti.

Ipak, ne zabrinjava najviše poraz CDU-a. Zabrinjava teška situacija svih zapadnoevropskih stranaka članica EPP-a. Budući da će ljevičarski vođa zauzeti njemačko mjesto u Vijeću EU, kršćanske demokrate uglavnom će predstavljati vlade iz Srednje Evrope. Koje su većinom pod pritiskom medija srednje struje i bruxelleskih birokrata. Za razliku od zapadnoevropskih kolega, oni se i dalje drže. To nije slučajno. Oni govore narodu i nastoje ga zastupati. Nasuprot tome, birači su u više slučajeva žestoko kaznili bivše stranke desnog krila koje su se odlučile zaštititi od napada liberala zanemarivši svoje vrijednosti i podlegavši ljevičarskim politikama. U Evropi je CDU bila najveća članica EPP-a koju je ljevica najmanje napadala. I doživjela je istu sudbinu kao i ostale zapadnoevropske članice EPP-a.

EPP više ne predstavlja evropske kršćansko-demokratske birače. EPP pati zbog slabog vodstva i otrovnog okruženja nastalog suparništvom samoimenovanih kandidata. Dok čekamo povratak desničarskih vlada u Italiji i Španiji, Poljska je najveća zemlja s konzervativnim vodstvom. Rumunija će uskoro biti najveća zemlja kojom upravlja vlada EPP-a. Obje se suočavaju sa sve većim pritiskom izvana.

Perspektive budućnosti Evrope ne mogu biti dalje od vizije zasnovane na kršćansko-demokratskim načelima. Dok su sadašnji čelnici EPP-a dijelili evropsku desnicu i vlastitu političku obitelj, ljevica nije imala rezerve u srastanju s ekstremima i prihvaćanju radikalnih ideologija. EPP je oslabio, odrekao se političkog identiteta i izgubio utjecaj.

Evropskoj desnici treba renesansa!

Lijep pozdrav,

Međunarodno tajništvo Fidesza