Svijet

Orban obećao poslati Ukrajini 187 miliona eura vojne pomoći

Mađarska je obećala poslati Ukrajini 187 miliona eura u sklopu planiranog paketa pomoći EU. Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana rekla je da je spremna platiti svoj dio pomoći Ukrajini. Ali je poručila da bi radije platila bilateralno nego u sklopu EU.

“Vlada je i dalje predana sudjelovanju u financijskoj podršci ratom zahvaćenoj Ukrajini”, stoji u uredbi vlade.

“Stoga poziva ministra financija da osigura 187 miliona eura koji bi bio udio Mađarske u zajmu EU-a od 18 milijardi eura koji će biti odobren Ukrajini.”

U dekretu, koji je potpisao Orban, stoji i da bi mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto trebao započeti razgovore s Ukrajinom kako bi se izradio sporazum potreban za financijsku pomoć.

Orban je, podsjetimo, naišao na žestoke kritike Ukrajine nakon što je nedavno objavio fotografiju na kojoj pozira sa šalom na kojem je karta “Velike Mađarske”.

Ta karta uključuje dijelove Ukrajine i drugih susjednih zemalja, među kojima su i Hrvatska i Srbija. Zbog toga je Kijev pozvao na razgovor mađarskog ambasadora.

Mađarska podrška Ukrajini od početka invazije bila je, blago rečeno, nešto manje entuzijastična od mnogih drugih zapadnih saveznika. Orban je najvećim dijelom pokušao ostati izvan konflikta. Što su mnoge druge evropske zemlje vidjele kao izdaju zajedničkih vrijednosti. Među ostalim, Orban je zabranio da zapadne isporuke oružja prolaze kroz Mađarsku. Uz to je i blokirao proširenje evropskih sankcija protiv Rusije na energetski sektor.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare