Vijesti

Orbanov šef diplomatije nije za sankcije Dodiku: Ne svidja mi se to što radi Evropa. Samo bi sankcije uvodili

Nakon što su mediji objavili kako je Njemačka na sastanku političkog i sigurnosnog komiteta Evropske unije zatražila uvođenje sankcija protiv zvaničnika u Republici Srpskoj, te da se Mađarska usprotivila toj inicijativi, šef mađarske diplomatije Peter Sijarto u ekskluzivnom intervjuu za BHT1 kaže da Mađarska smatra kako sankcije nisu alat broj jedan, jer sve dosadašnje sankcije koje je uvodila Evropska unija nisu postigle rezultate.

U intervjuu je, između ostalog, odgovorio i na pitanje hoće li Viktor Orban nakon Banje Luke posjetiti i Sarajevo.

Meni se ne sviđa pravac u kojem se razvija vanjska politika Evropske unije. Po onome što sada vidim jedini alat evropske vanjske politike postaju sankcije. Šta god se desi bilo gdje u svijetu, odgovor iz brisela su sankcije, sankcije i sankcije. Ako pogledate u prošlost, nijedne nisu doprinijele postizanju cilja koji se želi ostvariti sankcijama, kazao je on.

“Naprotiv, postignuti su drugačiji rezultati od očekivanih. I zato mislim da su konsultacije i dijalog mnogo važniji i bolji način da se upravlja različitim stvarima. Generalno, nismo razgovarali samo o pitanjima BiH, nego smo razgovarali cijelom Zapadnom Balkanu. Mislim da je situacija ovdje dosta tužna, ne zbog vas, nego zbog nas, zbog EU. Jer EU je jako spora, izuzetno spora i ne prihvata integracije. Proširenje eu se treba ubrzati, u suprotnom ćemo izgubiti zamah, jer u geopolitici ne postoji vakuum, neko ce uci, neko ce zauzeti nasu poziciju. Kada rtazgovaramo o Z. Balkanu sa ministrima vanjskih poslovca eu vecina kolega se zali na cinjenicu da postoje drugi akteri drugi akteri.”

Do sada moguće sankcije protiv Dodika su tek spominjane u nekim političkim izazovima, naglasio je Sijarto za BHRT.

“Nije došlo nekog konkretnog političkog prijedloga, nije ponuđen nikakv nacrt, tako da ne postoji neki problem kome ćemo se protiviti. Mi smo samo jasno rekli da ne mislimo da su sankcije alat broj jedan u takvim situacijama, jer opet podsjećam na došadasnja isksutva. Sankcije koje je nametala EU nisu bili nikakvi rezultati. Ono sto ja mislim da treba uraditi, i to sam savjetovao kolegama, da dođete u u BiH, razgovarate sa duznosnicima u Sarajevo i Banjaluku i pokušate razumjeti kakva je situacija i ponudite pomoć i rješenje.”

Intervju je objavljen nakon Dnevnika, u 19 sati i 25 minuta.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare