Magazin

Orke napale čak 50 brodica uz obalu Španije, naučnici zbunjeni: ‘Kitovi pod stresom?’

Španija je naredila malim brodovima da se klone dalje od dijela obale radi opasnosti od susreta s orkama. U izvještaju, izdanom ranije ove sedmice, stoji kako je više od 50 brodova imalo neugodnih bliskih susreta s orkama. U čak 25 incidenata čamci su morali biti dovučeni do obale.

Dvosedmična zabrana vrijedi za plovila dužine do 15 metara i to za područje u blizini obale između rta Trafalgar i gradića Barbate. Ovo je drugi put u 11 mjeseci da je špansko Ministarstvo saobraćaja poduzelo mjere kako bi riješilo probleme s orkama koji su zbunili naučnike.

Prošlogodišnja zabrana odnosila se na područje nekoliko stotina kilometara sjeverno. Tada je ministarstvo saopćilo kako je mjera nametnuta zbog umiješanosti orka u "nekoliko incidenata u obalnom području Galicije, uglavnom s jedrilicama". Vlasti nisu objavile tačan broj koliko su brodova orke napale.

Ponašanje orki zbunjuje naučnike, budući da im ljudi nisu prirodni neprijatelji.

Dio naučne zajednice ukazuje na stres ugroženih gibraltarskih orki izazvanih nedostatkom hrane, povrede i zagađenja, pa ne isključuje korelaciju između napada i njihovih patnji.

Drugi naučnici, pak, smatraju da su orke jednostavno zaigrane, te da ih veseli nanositi štetu malim brodicama.

Evropski parlament pridaje veliku važnost zaštiti morskog ekosistema. Uzimajući u obzir UN-ov Program održivog razvoja do 2030. i njegove ciljeve održivog razvoja, kao i Konvenciju Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti, Evropski parlament snažno podupire ciljeve EU-a u pogledu zaštite najmanje 30 % morskih i kopnenih područja EU-a, koja obuhvaćaju dovoljno raznolik raspon staništa i ekosistema kao što su šume, močvarna područja, tresetišta, travnjaci i obalni ekosustavi, i stroge zaštite najmanje 10 % morskih i kopnenih područja EU-a, uključujući sve preostale primarne šume i prašume te druge ekosisteme bogate ugljikom; naglašava da bi ti ciljevi trebali biti obvezujući i da bi ih države članice trebale provoditi na nacionalnom nivou, u saradnji s regionalnim i lokalnim vlastima te u skladu sa naučno utemeljenim kriterijima i potrebama biološke raznolikosti, uzimajući u obzir razlike u veličini i udjelu prirodnih područja u svakoj državi članici te regionalne i lokalne okolnosti.