Svijet

Oslobođen bivši američki vojnik koji je uhapšen tokom prelaska u Kalinjingrad

Bivši vojnik američke mornarice Taylor Dudley, koji je uhapšen dok je prelazio iz Poljske u ruski Kalinjingrad u aprilu 2022., pušten je na slobodu.

Dudley, čije hapšenje američka administracija ranije nije objavila, pušten je nakon pregovora Diplomatskog centra "Richardson" s Rusijom.

"Guverner Bill Richardson i Richardson Centar s uzbuđenjem objavljuju da je bivši marinac Taylor Dudley pušten iz Rusije na rusko-poljskom graničnom prijelazu Bagrationovsk-Bezledy 12. januara 2023. I to na putu je kući s timom Richardson Centra i njegovom majkom Shelley", naveo je u pisanoj izjavi za Anadoliju Mickey Bergman, potpredsjednik Centra.

Napominjući da je vojnik Dudley u pritvoru u Kalinjingradu u Rusiji od aprila prošle godine. Bergman je naveo da s Rusijom pregovaraju oko devet mjeseci.

Navodeći da su ruske vlasti učinile pravu stvar puštanjem Dudleyja unatoč trenutnoj napetosti. Bergman je rekao: "Vrlo smo zabrinuti za Paula Whelana. I odlučni smo nastaviti raditi na njegovom sigurnom povratku. Kao što su to činili i drugi (pušteni) Amerikanci u prošlosti četiri godine."

Whelan, bivši američki marinac koji ima američko, britansko, irsko. Kao i kanadsko državljanstvo, uhapšen je 28. decembra 2018. zbog špijunaže u Rusiji.

Whelan je na sudu na koji je doveden 15. juna 2020. osuđen na 16 godina zatvora.