Svijet

Oslobođeni Ukrajinci: Rusi muče vojnike kliještima siluju žene, ubrizgali su nam nepoznatu tvar

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova objavila je na svom Facebook profilu svjedočanstva zarobljenih ukrajinskih vojnika i pozvala UN da istraži navode o ratnom zločinu nad zarobljenicima.

Kaže da su, tokom nadzorne posjete zdravstvenoj ustanovi, ukrajinski vojnici koji su u međuvremenu oslobođeni u razmjeni zarobljenika, posvjedočili o mučenju i zlostavljanju. Većina ih je zarobljena kod Mariupolja.

Prema njihovim riječima, u početku su držani u podrumima i industrijskim zgradama, a kasnije su prebačeni u pritvorske centre u područjima Donjecke oblasti pod kontrolom Moskve. Na kraju su završili u pritvoru u ruskom Taganrogu i Voronježu.

Tokom tih premještaja, zarobljenicima su oči bile zalijepljene ljepljivom trakom, glave pokrivene vrećama, a ruke vezane. Stražari bi ih više puta tukli, ponižavali i prijetili da će ih ubiti. Rusi bi se posebno okrutno odnosili prema ukrajinskim oficirima i pripadnicima jedinice Azov, piše Denisova.

Navodi i da su zatvorenike mučili kliještima, tukli kundacima pušaka i palicama, gušili, mučili strujom i udarali nogama.

Neki vojnici su rekli da im je ubrizgana nepoznata tvar “M”, nakon čega bi se onesvijestili i izgubili pamćenje. Prisiljavali su ih da recitiraju historiju ruskog grba i zastave te pjesmu pod nazivom Oprostite nam, dragi Rusi i da pjevaju rusku himnu. Ako bi to odbili, kažu, slijedilo je daljnje mučenje.

Žene su držali u pritvorskom centru u Donjecku. Između 17 i 20 žena bilo je nagurano u ćelije namijenjene za smještaj dvije do tri osobe. Umjesto zahoda su imale kantu, a nisu imale ni pristup sredstvima za osobnu higijenu ni tuševima.

Kažu i da su Rusi pred njih dovodili zarobljene ukrajinske muškarce koje bi zatim divljački premlaćivali i tako zarobljene žene prisiljavali na seksualne činove.

Ukrajinski ratni zarobljenici dobivali su dnevno po 1,5 litara vode na 30 do 40 ljudi. Dok su ih držali u Donbasu, dnevni obroci su im se sastojali od kriške hljeba sa svinjskom mašću. Kad bi im dali da jedu meso, Rusi bi im govorili da se radi o ljudskom mesu, prenosi Denisova. Zarobljenicima je također bilo zabranjeno kontaktirati svoje porodice.

Denisova kaže da ovi izvještaji pokazuju da Rusija krši međunarodno pravo i konvencije o ljudskim pravima, uključujući Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima. Pozvala je UN da istražuje i dokumentira ove ruske zločine, za koje je rekla da su očito prekršili prava ukrajinskih građana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare