Politika

Osobe iz izolatorija u Bihaću: Uvjeti u kojima boravimo su ispod ljudskog dostojanstva. Ministrica: Gata je uslovna, imaju adekvatnu njegu

Redakciji Raporta obratile su se osobe smještene u izolatoriju Zdravstvene ustanove Gata u Bihaću, žaleći se na loše uvjete u kojima borave. Kako kažu, zatvoreni su u sobe, hrana im se dostavlja pred vrata i imaju upute da sami sebi mjere temperaturu. Ističu da su primorani boraviti u uvjetima koji su ispod svakog ljudskog dostojanstva. Napominju da im se obroci sastoje uglavnom od graha i konzervi.

U Gati su smještene osobe koje su pozitivne na koronavirus, a kako kažu, niko od njih nema simptome. Iako su tražili da idu u kućnu izolaciju, to im nije dopušteno i moraju do daljnjeg ostati u izolatoriju. Kažu da ih je četvero u jednoj maloj sobi, koja je, ističu neuvjetna.

“Ne razumijemo zašto ne možemo biti u kućnoj izolaciji, s obzirom da namemo izraženu kliničku sliku. Njega koju imamo je minimalna, hrana je loša. Pod velikim smo stresom, kao da nije dovoljno što smo pozitivni na virus”, rekla nam je jedna od osoba smještena u izolatoriju.

Kakvi su uvjeti u izolatoroju, pitali smo ministricu zdravstva Unsko-sanskog kantona Nerminu Ćemalović, koja za Raport kaže kako je Gata uslovna te da osobe koje su tu smještene imaju adekvatnu njegu i hranu.

„Molimo za strpljenje, ovo je protokol koji se mora ispoštovati. Te su osobe pozitivne na Covid-19 i u izolatoriju su kako bi se spriječilo širenje virusa. Pod nadzorom su liječnika i medicinara. Naravno, razumijem da je teško biti zatvoren u sobi, ali im nije moguće propisati kućnu izolaciju da ne bi ugrozili vlastite porodice. Da bi išli kući, moraju imati negativne rezultate na dva retestiranja“, kaže Ćemalović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare