Svijet

Ostaci kineske rakete pali u more zapadno od Maldiva. NASA kritizira

Ostaci najveće kineske rakete pali su u nedjelju u Indijski okean, zapadno od Maldiva, a većina njezinih dijelova uništena je povratkom u atmosferu, završavajući tako dane nagađanja o tome gdje će pasti, ali istovremeno izazivajući američke kritike zbog nedostatka transparentnosti.

Prema koordinatama koje su objavili kineski državni mediji, pozivajući se na Kineski ured za svemirsko inženjerstvo, ostaci rakete pali su u okean, zapadno od arhipelaga Maldiva.

Zbog rakete Dugi marš 5B neki su ljudi sa strahom gledali u nebo otkako je 29. aprila poletjela s kineskog otoka Hainan. Kineski ured za svemirsko inženjerstvo rekao je da je većina krhotina izgorjela u atmosferi, a državni mediji izvijestili su da su dijelovi rakete ponovno ušli u atmosferu u nedjelju u 4,24 sati.

Američko svemirsko zapovjedništvo potvrdilo je povratak rakete iznad Arapskog poluotoka, ali i da je nepoznato jesu li krhotine pale na kopno ili u vodu.

“Američko svemirsko zapovjedništvo neće objaviti tačno mjesto udara i raspon pogođenog područja, koji su zasad nepoznati,” objavilo je u priopćenju na svojoj web-stranici.

Dugi marš druga je raketa varijante 5B od njezina prvog leta u maju 2020.

PROČITAJTE  Angela Merkel se oglasila noć pred izbore: Da bi Njemačka ostala stabilna, on mora da bude kancelar

Prošle godine dijelovi prve rakete pali su na Obalu Slonovače , oštetivši nekoliko zgrada. Nije bilo povrijeđenih.

“Svemirske države moraju smanjiti rizik za ljude i imovinu na Zemlji od povratka svemirskih objekata i povećati transparentnost u vezi s tim operacijama”, rekao je NASA-in upravitelj Bill Nelson, bivši senator i astronaut koji je izabran za tu ulogu u ožujku u izjavi nakon pada dijelova rakete.

“Jasno je da Kina ne ispunjava odgovorne standarde u vezi sa svemirskim otpadom.”

Budući da je većina Zemljine površine prekrivena vodom, vjerovatnost da ostaci padnu na naseljena područja na kopnu bila je mala, a vjerovatnost ozljeda još niža, prema riječima stručnjaka.

Ali neizvjesnost oko putanje pada rakete i neuspjeh Kine da pruži jača uvjeravanja uoči povratka rakete potaknuli su tjeskobu.

“Ključno je da Kina i sve svemirske države i komercijalni subjekti djeluju odgovorno i transparentno u svemiru kako bi osigurali sigurnost, stabilnost i dugoročnu održivost aktivnosti u svemiru”, rekao je Nelson.

Astrofizičar s Harvarda Jonathan McDowell rekao je za Reuters da je potencijalna zona krhotina mogla biti sjevernije od New Yorka, Madrida ili Pekinga, te južnije od južnog Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu.

PROČITAJTE  Kini prijeti finansijski krah? Imaju praznih nekretnina za više od 90 miliona ljudi

Otkad su veliki dijelovi NASA-ine svemirske stanice Skylab u julu 1979. pali u Australiju, većina zemalja nastoji izbjeći takve nekontrolirane povratke dizajnom letjelica, rekao je McDowell.

McDowell kaže da se kineski dizajneri raketa nisu time bavili.

Global Times, kineski list, odbacio je kao “zapadnjačko pretjerivanje” zabrinutost da je raketa bila “izvan kontrole” i mogla prouzrokovati štetu.

“Uobičajena je praksa u svijetu da gornji nivoi raketa izgaraju dok ponovno ulaze u atmosferu”, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, na redovnom brifingu za medije u petak.

“Prema mojim saznanjima, ti nivoi ove rakete deaktivirane su, što znači da će većina njegovih dijelova izgorjeti nakon povratka, čineći vjerojatnost oštećenja zrakoplova ili kopnenih objekata i aktivnosti izuzetno niskom”, rekao je tada Wang.

Raketu, koja je u orbitu postavila bespilotni modul Tianhe koji sadrži ono što će postati stambeni prostor za tri posade na stalnoj kineskoj svemirskoj stanici, slijedit će još 10 misija kako bi postaja bila dovršena do 2022., prenosi Hina.Povezani postovi: