Vijesti

Ostali sojevi korone prema indijskom izgledaju kao šala

Delta varijanta koronavirusa, odnosno indijski soj, 40 posto je zarazniji od alfa varijante registrovane u Britaniji, rekao je tamošnji ministar zdravlja.

Matt Hancock je istakao da je delta varijatna sada dominantna u zemlji i da je češća od alfa varijante pronađene u Kentu, kao i da je moguće da to ugrozi planove za otvaranje 21. juna.

Naglasio je da je važno da se Britanci vakcinišu i rekao da podaci pokazuju da je vakcina efikasna i protiv indijske varijante virusa.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je kompletno vakcinisano 40 posto punojletnih, a broj oboljelih je drastično opao otkako je počela vakcinacija.

Grupa američkih senatora iz obje stranke, demokrate Kristofer Kuns i Temi Dakvort i republikanac Den Saliven, otputovali su na Tajvan, u kojem raste broj novozaraženih.

Tamo je vakcinisano samo 3 posto ljudi, a zvaničnici kažu da je to zato što im Kina blokira pristup vakcinama.

Senatori su potvrdili da će SAD Tajvanu donirati 750 hiljada vakcina. Bijela kuća se obavezala da će vakcine davati zemljama kojima su potrebne.

Prema podacima univerziteta Johns Hopkins, u nedjelju dostignut broj od 173 miliona zaraženih koronavirusom, a umrlo je 4 miliona ljudi.

Indija je u protekla 24 sata prijavila 114.460 novozaraženih, što je najmanje u proteklih 60 dana. Umrlo je 2.677 osoba, najmanje u protekla 42 dana. Ali, eksperti kažu da ti brojevi možda nisu tačni i da u Indiji oboljeva i umire mnogo više ljudi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare