Svijet

Oštar govor Putina: SAD imaju samo jedan cilj – da ovaj rat traje što duže, a jasno nam je i što

Vladimir Putin na konferenciji o međunarodnoj sigurnosti u Moskvi optužio je SAD da im je cilj produžiti rat u Ukrajini, a Zapadu je jasno proučio da su oni krivci što su danas Ukrajinci - topovsko meso.

"Trenutačna situacija u Ukrajini jasno ukazuju na činjenicu da je Amerikancima glavni cilj da konflikt što duže traje. Zapad je osudio Ukrajince da postanu topovsko meso. Pokušavali su implementirati ‘antiruski projekt‘ u Ukrajinu, ignorirali su neonacističku ideologiju i genocid u Donbasu. Međutim, tu nisu stali. Šalju Ukrajincima oružje i ne misle stati", rekao je Putin, ali tu se nije zaustavio.

"Sjedinjene Američke Države i njihovi vazali grubo se miješaju u unutarnje stvari suverenih država: organiziraju provokacije, državne udare, građanske ratove. Pokušavaju natjerati neovisne države da se pokore njihovoj volji, da žive po njima stranim pravilima. Sve se to radi s jednim ciljem - žele zadržati svoju dominaciju, model koji vam omogućuje da parazitirate na cijelom svijetu. To su radili stoljećima", rekao je Putin u svom žestoko govoru.

"Zapad ciljano uništava sistem evropske sigurnosti, sklapajući nove vojne saveze. NATO je skrenuo na istok, raspoređuju sisteme proturaketne odbrane, održavaju vojne vježbe. Kažu da je to potreba za jačanjem sigurnosti u Evropi, ali u stvarnosti se događa sve suprotno. Zato smo odlučili provesti specijalnu operaciju koja je u skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda. Ciljevi ove operacije su jasno i precizno definirani - to je osigurati sigurnost Rusije i naših građana i zaštititi stanovnike Donbasa od genocida".

Predsjednik Rusije nije propustio spomenuti i događanja na Dalekom istoku.

"Američka avantura protiv Tajvana nije samo izlet pojedinog neodgovornog političara, već dio svrhovite, svjesne američke strategije za destabilizaciju i haotičnost situacije u regiji. To je demonstracija nepoštivanja suvereniteta drugih zemalja. Vidite i sami kako pažljivo planiraju provokacije. U cijeloj toj priči cilj im je odvratiti pozornost vlastitih građana od socioekonomskih problema – pada životnog standarda, nezaposlenosti, siromaštva, deindustrijalizacije…", rekao je Putin.