Svijet

Oštre izjave Johannesa Hana: Otvaranje granica je Erdoganov manevar, a već je dobio milijarde

Evropski komesar za budžet Johannes Han smatra da je otvaranje granice ka Evropskoj uniji manevar turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana kako bi skrenuo pažnju s unutrašnjo-političkih problema.

“To treba gledati iz ugla unutrašnje političke situacije u Turskoj”, podvukao je u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”. Kazao je da je predsjednik Turske suočen sa dugotrajnim konfliktom sa Kurdima, koji nije riješio.

Također, kaže da se radi i o posljedicama neuspjelog puča iz 2016., te i o teškoj ekonomskoj situaciji, kao i geopolitičkom okruženju, koje je sve osim lako.

Uz to, naglašava Han, Erdoganova partija je izgubila na lokalnim izborima u Istanbulu i Ankari.

“Na sve to uslijedio je uobičajeni refleks – traži se protivnik izvan zemlje”, smatra evropski komesar.

On je prenio da je od dogovorenih 3,2 milijarde eura na osnovu sporazuma o izbjeglicama, šest milijardi već isplaćeno Turskoj.

“Ukupno 4,7 milijardi eura je već sporazumno fiksirano, a svih šest milijardi je isplanirano, što znači da se zna na šta taj novac treba biti potrošen”, objasnio je Han.

Rekao je da taj novac ne može jednostavno i bezuvjetno biti prebačen Turskoj. Han ističe da pomoć mora biti raspodijeljen putem humanitarnih organizacija i pod striktnom kontrolom.

“Stavljamo ta sredstva na raspolaganje tamo gdje postoji potreba. U većini slučajeva se to odvija putem međunarodnih humanitarnih organizacija. Postoje samo dvije turske organizacije s kojima imamo saradnju i dobro iskustvo”, dodao je Han.

Što se tiče budućih isplata sredstava za pomoć izbjeglicama, Han poručuje, da Turska mora za svaku dalju podršku prikazati spremnost na saradnju.

Također, Han ukazuje da trenutno na tursko-grčkoj granici gotovo da nema izbjeglica iz Sirije, i da je većina iz Irana, Afganistana i Pakistana.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare