Vijesti

Oštro saopćenje SDA: Koordinirano djelovanje Vučića i RS je nastavak agresije na BiH

Nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da je dobio dokumnete od člana Predsjedništva BiH i predsjednice RS, Milorada Dodika i Željke Cvijanović, te nakon što je Dodik otkrio da se radi o dokumentima koji se odnosa na status RS i Kosova, reagirala je SDA.

Dodik je, naime otkrio da se žalio na stavove međunarodne zajednice i dvostruke aršine koje navodno imaju po pitanju RS i Kosova.

Vučić je potom rekao da će on nekoliko puta pročitati sve dokumente i da je pozvao i Dodika i Cvijanović u Beograd na razgovore.

SDA je uputila oštro saopćenje:

“Koordinirano djelovanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa vlastima RS-a u svrhu povezivanja statusa Kosova sa entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene cjelovitosti”, navodi se u saopćenju SDA.

Dalje navode da “o tome svjedoče posljednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjoj Luci imao sastanak o „statusu RS“, te da su se dogovorili da vlasti RS-a upute dokumentaciju o tome, što nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku sa teritorijalnim pretenzijama prema BiH”.

“Tražimo od predsjednika Srbije da prestane sa ovakvim djelovanjem, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Svako ko misli da može ovakvim djelovanjem iza kulisa nasrtati na cjelovitost Bosne i Hercegovine, mora da zna da time ruši Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u Istočnoj Evropi, te da patrioti ove države neće dopustiti da se otme nijedan pedalj njene teritorije, kao što nismo dopustili da se to učini i u mnogo težim vremenima za Bosnu i Hercegovinu”, zakčljučuje se u saopćenju SDA.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare