Region

Osudili odluku Beograda. Evropska unija ima “ozbiljna pitanja” za Srbiju

Evropska unija (EU) je u ponedeljak osudila odluku Srbije da održi vanjskopolitičke konsultacije sa Rusijom, navodeći da je to izazvalo probleme u trenutku kada je Brisel poručio zemljama koje žele da se pridruže bloku da ne nastavljaju sa uobičajenim aktivnostima sa Moskvom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov srbijanski kolega Nikola Selaković potpisali su u petak dokument nazvan “plan konsultacija”.

Selaković je rekao da plan predviđa konsultacije o bilateralnim i multilateralnim aktivnostima, ali da u njemu nema ništa o sigurnosnoj politici. Srbijanske opozicione stranke kritikovale su dokument.

Srbija, koju je NATO bombardovao prije dvije decenije, ali sada želi da se pridruži Evropskoj uniji, dugo se bori da uravnoteži historijski bliske veze sa Rusijom i težnje za ekonomskom i političkom integracijom sa Zapadom.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak u Briselu, Peter Stano, portparol izvršne komisije EU, rekao je da je novi rusko-srpski konsultativni dokument potpisan samo nekoliko dana nakon što je Moskva objavila mobilizaciju za rat u Ukrajini i počela da glasa za aneksiju teritorije to je zarobljeno.

Sporazum Srbije i Rusije bio je “veoma jasan znak njihove namjere da ojačaju svoje veze”, rekao je Stano.

“A to otvara ozbiljna pitanja”, kazao je on.

EU je bila vrlo jasna sa zemljama koje su se htjele pridružiti da odnosi s Rusijom u trenutnim okolnostima ne mogu biti uobičajeni, rekao je on.

Srbija je pridruživanje EU proglasila strateškim prioritetom, što podrazumijeva “usklađivanje sa evropskim politikama, uključujući i vanjskopolitička pitanja”, dodao je on.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare