Svijet

Osvojili gotovo milion dolara na lutriji, a onda je počela noća mora. Umjesto slavlja, morali pobjeći iz kuća

Roditelji u južnom Meksiku kažu da im prijeti banda nakon što je njihov vrtić osvojio 20 miliona pezosa (950.000 dolara) na lutriji.

Dječiji vrtić ima nešto više od dvadesetak učenika, a njihovi roditelji su zaduženi za dodjelu nagrade.

Ubrzo nakon što je njihova pobjeda objavljena u javnosti, primili su prijetnje od naoružane grupe, koja je tražila da novac iskoriste za kupovinu oružja za bandu, prenosi BBC.

Porodice kažu da su morale da napuste selo.

Nasilje je rasprostranjeno u Meksiku i naoružane grupe često pokušavaju da regrutuju lokalno stanovništvo u borbi sa rivalima za kontrolu teritorije.

Određeni broj karata od 500 pezosa u popularnoj meksičkoj “lutriji aviona” kupili su anonimni dobrotvori i donirali ih siromašnim školama i vrtićima širom zemlje. Lista od 100 pobjednika objavljena je u septembru 2020. u meksičkim novinama.  Mali vrtić u selu Ocosingo bio je među nagrađenima.

Iako je nevjerojatni dobitak  u početku bio razlog za slavlje, problemi su počeli ubrzo nakon što su se vijesti o tome proširile.

Članovi udruženja roditelja kažu da su počele stizati prijetnje od naoružane grupe Los Petules koja je tražila da se novčana nagrada iskoristi za kupovinu oružja za bandu, koja je navodno planirala da napadne suparničku grupu u susjednom selu. Prijetnje su se povećale ove godine kada su roditelji odlučili da iskoriste preostalih 14 miliona pezosa za radove na poboljšanju svog sela.

U martu su na jednog oca pucali članovi bande. Prošlog mjeseca situacija je dodatno eskalirala kada je grupa navodno napala žene i djecu u selu, zbog čega je 28 porodica pobjeglo. Jedan član udruženja roditelja rekao je da je zajednica izgubila “stoku, naše domove, žetve… “.

Porodice su upozorile lokalne vlasti na njihovu nevolju, ako se banda ne razoruža i raspusti, oni neće moći da se vrate svojim kućama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare