Politika

Otišla je Tadić koja ‘proganja samo Bošnjake’. Sad je na čelu Tužilaštva operativac MUP-a RS koji je to izvršavao

Gordana Tadić konačno je smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Bio je dug i mučan proces, tokom kojeg je isplivao niz afera koje nisu samo kompromitirale Tadić nego i kompletno pravosuđe.

Jasno je da su razne politike bile uključene u taj proces. Poznato je da je SDA bila najglasnija u pozivima za smjenu, te je u korist toga upregnula sve institucije koje ima na raspolaganju.

Najveća zamjerka koju je iznosio Bakir Izetbegović zajedno sa ostalim SDA-ovcima jeste taj da Tužilaštvo na čelu sa Tadić procesuira samo Bošnjake, a posebno kada su u pitanju ratni zločini.

“Sav fokus Tužilaštva BiH je usmjeren prema Bošnjacima na važnim pozicijama u državi, i prema oficirima Armije BiH kada je riječ o ratnim zločinima. Na udaru su Mehmedagić, Novalić, Turković, Cikotić… I niko od srpskih ili hrvatskih poličara. Komandante korpusa Armije RBiH izvode pred sud zbog jedne ispaljene granate i jedne ubijene osobe… Stotine počinitelja genocida u Srebrenici slobodno šeće ovom zemljom”, izjavio je.

PROČITAJTE  Trideset godina članstva BiH u UN-u: Najvažniji datum za obnovu i potvrdu bosanske državnosti u internacionalnim relacijama

I, danas je smijenjana Tadić, a umjesto nje stigao je, kao vršilac dužnosti, Milanko Kajganić.

Ko je on?

Prema zvaničnoj biografiji, u periodu od 16.06.1994. godine do 31.12.2006. godine je radio u MUP-u RS na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu.

Što se tiče prava, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci tek 2005. godine, a pravosudni ispit je položio tek 2008. godine. I napredovao je brzinom svjetlosti.

Do imenovanja za v.d. glavnog tužioca Kajganić je radio u Odjelu za ratne zločine i bio je zamjenik Tadić.

Upravo su najveće zamjerke, kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, bile na procesuiranje ratnih zločina. I Kajganić ih je radio, a njegov fokus bio upravo na Bošnjacima.

Kajganić je tako radio predmete protiv Adema Kostjerevca, pripadnika Armije BiH, Ramiza Drekovića, te Muje Muratovića, Šemsudina Muminovića, Rasima Omerovića, Sakiba Mahmuljina…

PROČITAJTE  Izetbegović i Čović stigli na doručak sa Charlesom Michelom

Fadila Mujića, Asima Alića, Ismeta Memića teretio je za navodne zločine nad Srbima u Zvorniku.

Procesuirao je navodni progon sprskog stanovništva iz Orašja. Tu je optužio Hrvate: Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

On je vodio i proces protiv Azre Bašić.

Zanimljiva je bila i analiza BIRN-a po kojoj se tužilac Kajganić pojavio samo 25 puta u sudnici tokom 2020. godine. Slično je bilo i u 2019.

Sve ovo posebno je zanimljivo ako se uzme u obzir činjenica da se prije toga vodila žestoka borba za prevlast u VSTV-u koji imenuje tužioca. Nakon smjene notornog Milana Tegeltije, na tu funkciju izabran je Halil Lagumdžija.

S obzirom na to da je Lagumdžija Bošnjak, a kompromitirani predsjendik Suda BiH Ranko Debevec Ostali, na mjesto glavnog tužioca mogao je doći samo Srbin ili Hrvat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare