Politika

Otišla je Tadić koja ‘proganja samo Bošnjake’. Sad je na čelu Tužilaštva operativac MUP-a RS koji je to izvršavao

Gordana Tadić konačno je smijenjena sa pozicije glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

Bio je dug i mučan proces, tokom kojeg je isplivao niz afera koje nisu samo kompromitirale Tadić nego i kompletno pravosuđe.

Jasno je da su razne politike bile uključene u taj proces. Poznato je da je SDA bila najglasnija u pozivima za smjenu, te je u korist toga upregnula sve institucije koje ima na raspolaganju.

Najveća zamjerka koju je iznosio Bakir Izetbegović zajedno sa ostalim SDA-ovcima jeste taj da Tužilaštvo na čelu sa Tadić procesuira samo Bošnjake, a posebno kada su u pitanju ratni zločini.

“Sav fokus Tužilaštva BiH je usmjeren prema Bošnjacima na važnim pozicijama u državi, i prema oficirima Armije BiH kada je riječ o ratnim zločinima. Na udaru su Mehmedagić, Novalić, Turković, Cikotić… I niko od srpskih ili hrvatskih poličara. Komandante korpusa Armije RBiH izvode pred sud zbog jedne ispaljene granate i jedne ubijene osobe… Stotine počinitelja genocida u Srebrenici slobodno šeće ovom zemljom”, izjavio je.

I, danas je smijenjana Tadić, a umjesto nje stigao je, kao vršilac dužnosti, Milanko Kajganić.

Ko je on?

Prema zvaničnoj biografiji, u periodu od 16.06.1994. godine do 31.12.2006. godine je radio u MUP-u RS na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu.

Što se tiče prava, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci tek 2005. godine, a pravosudni ispit je položio tek 2008. godine. I napredovao je brzinom svjetlosti.

Do imenovanja za v.d. glavnog tužioca Kajganić je radio u Odjelu za ratne zločine i bio je zamjenik Tadić.

Upravo su najveće zamjerke, kada je u pitanju Tužilaštvo BiH, bile na procesuiranje ratnih zločina. I Kajganić ih je radio, a njegov fokus bio upravo na Bošnjacima.

Kajganić je tako radio predmete protiv Adema Kostjerevca, pripadnika Armije BiH, Ramiza Drekovića, te Muje Muratovića, Šemsudina Muminovića, Rasima Omerovića, Sakiba Mahmuljina…

Fadila Mujića, Asima Alića, Ismeta Memića teretio je za navodne zločine nad Srbima u Zvorniku.

Procesuirao je navodni progon sprskog stanovništva iz Orašja. Tu je optužio Hrvate: Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Jurić.

On je vodio i proces protiv Azre Bašić.

Zanimljiva je bila i analiza BIRN-a po kojoj se tužilac Kajganić pojavio samo 25 puta u sudnici tokom 2020. godine. Slično je bilo i u 2019.

Sve ovo posebno je zanimljivo ako se uzme u obzir činjenica da se prije toga vodila žestoka borba za prevlast u VSTV-u koji imenuje tužioca. Nakon smjene notornog Milana Tegeltije, na tu funkciju izabran je Halil Lagumdžija.

S obzirom na to da je Lagumdžija Bošnjak, a kompromitirani predsjendik Suda BiH Ranko Debevec Ostali, na mjesto glavnog tužioca mogao je doći samo Srbin ili Hrvat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare