Svijet

Otkazan sastanak pape Franje s ruskim pravoslavnim patrijarhom

Planovi da se papa Franjo u junu sastane u Jeruzalemu s ruskim pravoslavnim patrijarhom Kirilom, koji je podržao ruski rat u Ukrajini, obustavljeni su, rekao je papa argentinskim novinama.

Reuters je 11. aprila izvijestio da Vatikan razmatra produženje papinog putovanja u Libanon od 12. do 13. juna za jedan dan kako bi se mogao sastati s Kirilom 14. juna u Jeruzalemu.

Papa Franjo je u intervjuu za La Nacion rekao da žali što je plan morao biti “obustavljen” jer su vatikanski diplomati savjetovali da bi takav sastanak “mogao izazvati veliku zbrku u ovom trenutku”.

Bio bi to tek njihov drugi susret. Njihov prvi, na Kubi 2016., bio je prvi između jednog pape i čelnika Ruske pravoslavne crkve od Velikog raskola koji je podijelio kršćanstvo na istočno i zapadno 1054. godine.

Kirill je dao svoj blagoslov za rusku invaziju na Ukrajinu, koji je podijelio svjetsku pravoslavnu crkvu i pokrenuo unutrašnju pobunu za koju teolozi i akademici kažu da je bez presedana.

Osamdesetpetogodišnji godišnji Papa Franjo nekoliko je puta implicitno kritikovao Rusiju i predsjednika Vladimira Putina zbog rata, koristeći izraze kao što su neopravdana agresija i invazija te izrazio žaljenje zbog zločina nad civilima.

Putin, član Ruske pravoslavne crkve, opisao je akcije Moskve kao “posebnu vojnu operaciju” u Ukrajini osmišljenu da ne okupira teritorij, već da demilitarizira i “denacificira” zemlju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare